Hlavní obsah

Videorozhodčí poprvé v historii českého fotbalu! U Cipra v pralese

Praha

Průkopnický krok se neodehraje na ligové scéně, ale v "pralese". Při nedělním duelu jihočeského přeboru Protivín - Hluboká nad Vltavou budou poprvé v historii českého fotbalu nasazeni videorozhodčí. Nasadí si porty a GoPro kamery ve stylu ragby, což fanouškům přinese jedinečnou sondu do života sudích v soutěži, kde arbitři vedle charakteru, kondice a odborností musí občas oplývat i velkou porcí osobní statečnosti. Utkání odvysílá ČT sport.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér František Cipro vede fotbalisty doma v Hluboké nad Vltavou.

Článek

Fotbal z nižších soutěží se vrací na obrazovky. V rámci projektu „Můj fotbal živě" si pozornost získaly přímé televizní přenosy z amatérských soutěží, které divákům ukázaly „kopanou" v její nejryzejší podobě. Jednoznačně kladná odezva fanoušků, stejně jako zájem všech zainteresovaných stran, vyústily v pokračování projektu i v nové sezóně. V neděli od 10:00 nastoupí v krajském přeboru domácí FK Protivín proti TJ Hluboká nad Vltavou pod vedením Františka Cipra.

Na jaře souboje fotbalových nadšenců na ČT sport sledovaly statisíce diváků, kteří se na podzim mohou těšit na další tři zápasy amatérských soutěží, v jarní části sezóny pak mohou počítat s porcí dalších čtyř duelů. Duel Kozojedy vs. Vysoká Libyně vloni ve sledovanosti překonal třeba zápas FNL Žižkov - Baník. Nově se přenosy budou týkat soutěží od 1.A třídy dolů. První jihočeský duel vybrali pořadatelé, o dalších zápasech už budou opět rozhodovat sami fanoušci hlasováním na webu České televize.

„Můj fotbal živě jasně ukazuje, že tento sport není jen o nároďáku nebo první lize. Amatérský vesnický fotbal, když se pořádně uchopí, má potenciál být opravdovou show se vším všudy. Možná by stálo za to prozkoumat, kdy a kde naposledy před derby v Kozojedech přišlo na fotbal dvakrát tolik fanoušků, než v dané obci žije? Celý projekt je za dlouhou dobu nejlepší počin, který se v českém fotbalovém prostředí podařilo vytvořit. Jsem velmi rád, že máme možnost v něm pokračovat a rozvíjet jej po celou aktuální sezónu," říká David Vaněk, generální ředitel Fortuny.

Fanoušci se přímona stadionu v jihočeském Protivíně dočkají nástupu ve stylu Ligy mistrů, doprovodného programu s řadou soutěží a chybět nebude ani pozápasová tisková konference v jednom z tamních restauračních zařízení. Televizní diváci se opět mohou těšit i na záběry z kabiny.

Reklama

Související témata:
Protivín