Hlavní obsah

Sparťan nasimuloval penaltu v derby se Slavií, sudí ji na základě videa odvolal

Aktualizováno

A je to tady! Video poprvé v soutěžním utkání v Česku pomohlo rozhodčím vyřešit spornou situaci. Sudí na jeho základě odvolal pokutový kop a místo toho udělil hráči žlutou kartu za simulování. Stalo se tak v pondělním duelu juniorské ligy mezi Spartou a Slavií na Strahově, během kterého se testoval online režim videorozhodčího předtím, než bude na jaře k dispozici v nejvyšší soutěži.

Foto: David Šváb, ČTK

Při duelu juniorské ligy mezi Spartou a Slavií na pražském Strahově se testoval online režim videorozhodčího. Na jaře má být k dispozici v nejvyšší soutěži. Na snímku sudí Pavel Orel na monitoru kontroluje, zda odpískal správně penaltu, a následně ji odvolává.

Článek

Ligová fotbalová asociace zatím zorganizovala v juniorské lize tři zápasy s ostrým provozem videorozhodčího. A v tom třetím se poprvé stalo, že sudí osobně využil videa, aby si ověřil správnost svého rozhodnutí.

Stalo se tak v 47. minutě, kdy rozhodčí Pavel Orel odpískal pokutový kop. Po konzultaci s videorozhodčím Romanem Hrubešem si běžel rozhodnutí ověřit k monitoru připravenému u hřiště a následně verdikt opravil. Penaltu odvolal a sparťanskému útočníkovi Youssoufovi Daovi udělil žlutou kartu za simulování.

Nejdřív si sudí myslel, že jde o jasný faul

"Z mého pohledu to byl jednoznačně přestupek, i asistent mi hlásil, že se jedná o pokutový kop. Ale pak jsem dostal do sluchátek informaci, že se to bude přezkoumávat na videu. Běžel jsem se podívat, dvakrát jsem si situaci prohlédl a rozhodl jsem, že k přestupku nedošlo, a udělil hráči žlutou kartu za nafilmovaný pád," popsal Orel situaci novinářům.

Samotného ho překvapilo, že nikdo z hráčů neprotestoval, jak je běžně při podobných situacích zvykem. "Překvapila mě reakce, na kterou nejsem zvyklý. Nikdo nic nereklamoval, nikdo se na nic neptal, nikdo nic neřešil a hráli jsme dál. To pro mě bylo zajímavé zjištění," naznačil další výhodu videa.

S videorozhodčím během utkání řešil i možný ofsajd před jediným gólem zápasu, který v 25. minutě vstřelil sparťanský útočník Lukáš Juliš. "Tam jsem jen dostal informaci, že se to přezkoumává, a následně mi potvrdili, že se jedná o regulérní branku," dodal.

Dnešní ostrý test tak přinesl důležité poznatky pro další práci s videem. "Dnes bylo vidět, že to k něčemu je. V online režimu to u nás bylo historicky poprvé, kdy se rozhodčí běžel přesvědčit o svém rozhodnutí," řekl videorozhodčí Hrubeš, který má celý projekt videa na starosti.

Zpráva z derby poletí do Belgie

"Začal to sudí, že penaltu odpískal. To je ta lepší varianta, protože je čas to přezkoumat. Pustil jsem si to znovu a zároveň jsem komunikoval s rozhodčím, ať zahrávání penalty pozdrží. Na první dobrou se mi to nepozdávalo a na základě druhého záběru jsem mu doporučil vlastní posouzení situace. Následně jsme se v názoru sjednotili a odsouhlasili si to navzájem. Vždy bych mu měl říci svůj názor, pak už je na něm, jak rozhodne, protože on je hlavní rozhodčí," popsal Hrubeš situaci ze svého pohledu.

Materiály z utkání zanalyzuje a zašle na univerzitu v belgické Lovani, která sbírá informace ze všech zemí, které video testují. "Když oni budou spokojeni s naší prací, tak věřím, že do několika týdnů dostaneme povolení, abychom ještě na podzim stihli video použít v alespoň jednom utkání první ligy. Od jara je v našich silách pokrýt jedno až tři utkání na kolo. Nabralo to dynamické tempo a já věřím, že se to povede," dodal Hrubeš.

Reklama

Související témata: