Hlavní obsah

FAČR odmítl všech šest bodů žaloby Olomouce kvůli valné hromadě

Fotbalová asociace ČR neuznává obsah žaloby Sigmy Olomouc proti platnosti červnové volební valné hromady. Zástupci hanáckého celku se obrátili na soud poté, co nebyli k volbě připuštěni, protože nesplnili podmínku členství v asociaci.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kandidát na předsedu FAČR Martin Malík během valné hromady.

Článek

Kromě Olomouce tehdy nesplnilo podmínku dalších 18 klubů, čtrnáct z nich však stačilo členství elektronicky doplatit. Sigma označila článek stanov o nutnosti členství za sporný a nepřímo naznačila, že účast jí zablokoval místopředseda FAČR Roman Berbr.

Fotbalová asociace však odmítá všech šest bodů, v nichž Olomouc nepřipuštění k valné hromadě u soudu napadla kvůli rozporu se zákonem a stanovami. "Není zcela jasné, jaký rozpor má žalobce na mysli, o tom už žaloba nehovoří," uvedl v prohlášení ředitel právního oddělené FAČR Jan Pauly.

"Přinejmenším zvláštní pak je skutečnost, že ačkoliv toto ustanovení asociace do svých stanov zakotvila již 5. června 2015, žalobce jeho údajný rozpor se zákonem namítá až nyní, dva roky po jeho účinnosti," dodal Pauly. Asociace je proto přesvědčena, že soud žalobu zamítne v plném rozsahu.

"Pokud žalobce jakožto členský klub nesplnil požadavek na to, aby jeho statutární a kontrolní orgán byl složen bezvýjimečně z členů asociace, porušil tím zcela evidentně svou povinnost a bylo zcela oprávněné nepřipustit jeho delegáta na valnou hromadu," přidal generální sekretář FAČR Rudolf Řepka.

Na červnové valné hromadě se mělo volit nové vedení FAČR poté, co předseda Miroslav Pelta skončil kvůli obvinění z podvodů s dotacemi ve vazbě. Ani jeden z dvojice kandidátů Petr Fousek, Martin Malík, kteří postoupili z prvního kola, však nezískali potřebný počet hlasů. Další volba se uskuteční 12. prosince v Nymburce.

Reklama