Hlavní obsah

Štíhlejší linie oslovila Damkovou. Úřadovat bude ve světě, ale zajímá ji i česká divize

Praha

V nové funkci, ale s většinou pro ni dobře známými tvářemi se Dagmar Damková pouští do další fotbalové práce na mezinárodní scéně. Má za sebou premiérovou účast na zasedání nové, početně výrazně zeštíhlené komise rozhodčích v sídle FIFA v Curychu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Dagmar Damková a Roman Berbr.

Článek

První žena, která kdy řídila zápas v české mužské nejvyšší soutěži, byla do rozhodcovského orgánu světového fotbalu zvolena v lednu letošního roku. Komisi už reprezentovala na nedávném MS hráčů do 17 let v Indii.

Z Evropy s ní je ve dvanáctičlenné komisi coby šéf také proslulý Ital Pierluigi Collina. Každá kontinentální konfederace má dva zástupce, nechybějí odborníci z USA, Kataru, Paraguaye, Brazílie, Seychel...

"Všechny členy komise znám osobně, ať už ze své rozhodcovské kariéry nebo ze současnosti" říká Damková pro fotbal.cz s vírou, že tým pracující v nové linii - zúžený z původních 30 členů - bude náležitě akceschopný.

Jaké má dojmy z úvodního zasedání? „Oficiální zahájení naší práce odstartoval předseda FIFA Gianni Infantino, který nám řekl několik slov a poté předal speciální odznak FIFA pro členy komise," popisuje Damková.

Na jednání byl i zástupce generálního sekretáře FIFA Zvonimir Boban, bývalý vynikající chorvatský fotbalista. „Bylo příjemné si s oběma popovídat i mimo oficiální program. Práce a úkolů je spousta, ale baví mě to a moc se na vzájemnou mezinárodní spolupráci těším. Je to něco, co mě naplňuje, " pokračuje česká zástupkyně v organizaci světového fotbalu.

Na nadcházející prosincové valné hromadě FAČR se však uchází i o post na úrovni v podstatě regionální. Je jedinou kandidátkou na místo šéfky řídící komise za Čechy, orgánu, který má na starosti mimo jiné třetí a čtvrtou nejvyšší domácí soutěž.

V rámci nové životní epizody v komisi FIFA se však bude v dalších týdnech a měsících věnovat především vrcholné události příštího roku. „Hlavní akcí je samozřejmě mistrovství světa v Rusku, které mě čeká, ale kromě toho budu za komisi cestovat také na semináře do Kataru, na mistrovství světa žen ve Francii a Uruguayi," dodává bývalá rozhodčí.

Reklama