Hlavní obsah

Ani fén, ani balíčky s ledem. Před losováním fotbalového MS rozhání FIFA teorie o spiknutí

Moskva/Praha

Podezíravost vůči Rusům už dosahuje paranoidních rozměrů. Před pátečním losováním světového fotbalového šampionátu se dokonce objevily obavy, že by se snad pořádající země mohla pokusit zmanipulovat los, aby její reprezentace měla co nejlehčí skupinu a postoupila z ní bez problémů do další fáze mistrovství světa, jež se bude konat v Rusku v příštím roce. „To by ale potřebovali víc než jen fén na vlasy a balíčky s ledem,“ odmítl veškeré konspirační teorie o ruském spiknutí ředitel soutěží FIFA Chris Unger.

Foto: Profimedia.cz

Fotbalisté Německa oslavují vítězství na Mistrovství světa v Brazílii. Kdo se stane dalším světovým šampiónem?

Článek

Paradox na druhou. Rusy podezírají, že by mohli zkusit zmanipulovat losování, přitom účastníci světového šampionátu figurující ve druhém, třetím a čtvrtém výkonnostním koši si nepřejí nic jiného, než aby byli nalosováni do skupiny A. Právě v ní bude totiž hrát ruská sborná, která se všem jeví jako nejpřijatelnější soupeř z prvního koše. Aby ne, když na žebříčku FIFA figuruje momentálně na 65. místě a v prvním výkonnostním koši figuruje jen proto, že Rusko je hostitelskou zemí.

Teorie o ruském spiknutí podporuje současné dění v mezinárodním olympijském hnutí, kde je odhalována jedna dopingová aféra ruských sportovců za druhou, odebírání medailí ruským sportovcům a návrhy, aby byli vyloučeni z účasti na ZOH v Koreji. A když se k tomu přidávají i úvahy politických komentátorů o tom, že se Rusko podílelo na ovlivnění prezidentských voleb v USA, je zřejmé, proč se i nad regulérností fotbalového mistrovství světa vznáší stín pochybností.

„To, jak vzniknou a jakou podobu budou mít jednotlivé skupiny, bude dílem náhody. Všechny míčky jsou stejné, žádný z nich nevypadá jinak, ani hmatem neucítíte rozdíl," ujistil ředitel soutěží FIFA Chris Unger. „Pochopitelně s výjimkou míčků červených, které ovšem mají svůj účel," připomínal.

S úsměvem dodával, že ani fén na vlasy či balíčky s ledem, jímž by došlo k nahřívání, resp. ochlazování míčků a tím manipulaci s losem, složení skupin neovlivní.

Losování proběhne v pátek v 16 hodin v koncertním sále moskevského Kremlu, přičemž role průvodce byla svěřena nejlepšímu střelci mistrovství světa 1986 Angličanovi Gary Linekerovi a ruské novinářce Marii Komandné. Jim pak budou asistovat takové fotbalové osobnosti, jako Diego Maradona, Fabio Cannavaro, Gordon Banks, Laurent Blanc, Diego Forlán nebo legenda ruského fotbalu Nikita Simonjan.

Účastnici světového šampionátu byli podle říjnového pořadí v žebříčku FIFA rozděleni do čtyř košů, z nichž bude do každé z osmi základních skupin nalosováno po jednom celku. S výjimkou Evropy, která má nejvíc zástupců, se ve skupině nemohou potkat týmy ze stejného kontinentu.

V prvním koši jsou vedle pořádajícího Ruska také obhájce titulu Německo, Brazílie, Portugalsko, Argentina, Belgie, Polsko a Francie. Ve druhém jsou Španělsko, Peru, Švýcarsko, Anglie, Kolumbie, Mexiko, Uruguay, Chorvatsko. Ve třetím Dánsko, Island, Kostarika, Švédsko, Tunisko, Egypt, Senegal a Írán. V posledním pak Srbsko, Nigérie, Austrálie, Japonsko, Maroko, Panama, Korea a Saúdská Arábie.

Zahajovací zápas je na programu 14. června v moskevských Lužnikách a podle zvyklostí k němu pochopitelně nastoupí domácí ruská reprezentace proti některému ze soupeřů skupiny A. Finále se bude hrát 15. července.

Reklama

Související témata:
Spiknutí