Hlavní obsah

Hrozby normalizací zabraly! Český fotbal má nového šéfa, Berbrova moc posílila

Aktualizováno

Pohrůžky sankcemi zabraly. Hrozba normalizační komisí, akcentovaná ukrajinským místopředsedou UEFA v ruštině a s obzvláštním důrazem, zapůsobila. I expresivní vystoupení bývalého šéfa českého fotbalu Miroslava Pelty svou roli sehrálo. Volební martyrium se tak na nymburské mimořádné valné hromadě FAČR nekonalo a český fotbal si zvolil Martina Malíka svým novým předsedou hned v prvním kole. Přesvědčivě, s drtivou převahou.

Nový předseda a staronoví místopředsedové FAČRVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

V Nymburce začala mimořádná valná hromada FAČR

Na valné hromadě FAČR se volí předseda

V Čechách dalo šéfovi obchodní společnosti STES Malíkovi, za nímž stál mocný vládce Roman Berbr, stejně jako majitel Sparty Daniel Křetínský nebo jablonecký expředseda asociace Pelta, hlas 120 delegátů, na Moravě 55, zatímco jeho protikandidát Petr Fousek získal podporu jen sedmi mužů v Čechách a osmnácti na Moravě. Malík tak dostal silný mandát.

První slova nového předsedy FAČR Martina Malíka - viz video níže:

Zvláštní entrée téhle valné hromady... Delegáty masírovali ze všech stran. Zvláště ty, co dorazili z Moravy. Masírovali a také hrozili. Česky, ale i anglicky a hlavně rusky. To když k mikrofonu přistoupili vyslanci UEFA a FIFA, aby je zpacifikovali.

„Pošleme k vám normalizační komisi," hřímal ukrajinský místopředseda UEFA Grigorij Surkis. V ruštině a notně pobouřeným hlasem dodal, že na český fotbal bude uvalena nucená správa a výbor pro normalizaci převezme pravomoci od výkonného výboru.

Neúspěšný kandidát na předsedu Petr Fousek promluvil po prohrané volbě - viz video níže:

Část auditoria v sále reagovala úsměvem, někteří delegáti i pobouřeně zapískali, což ukrajinského vyslance pobouřilo, takže hrozby vygradoval.

„Budeme muset komisi přejmenovat, protože na slovo normalizace jsme hákliví," snažil se mírnit pnutí český místopředseda Roman Berbr.

Nové složení výkonného výboru FAČR po valné hromadě
Předseda:Martin Malík.
Místopředseda za Moravu:Zdeněk Zlámal.
Místopředseda za Čechy:Roman Berbr.
Předseda řídící komise za Čechy:Dagmar Damková.
Předseda řídící komise za Moravu:Pavel Nezval.
Členové za Čechy:Miroslav Liba, Rostislav Votík.
Členové za Moravu:Karel Kula, Pavel Blaha.
Členové za ligu:Tomáš Paclík, Dušan Svoboda

„Vyslání normalizační komise zažít nechcete. Jste dostatečně vyspělí, abyste tomu zabránili," držel se ovšem dál not sepsaných ve švýcarském ústředí ředitel oddělení národních asociací FIFA Björn Vassallo.

Apely a hrozby ovšem nezabraly. Tedy nezabraly v prvním sporném bodu, jímž byla změna stanov. Neprošel návrh odstupujícího výkonného výboru, s pochopením se nesetkala verze, kterou předložila Morava, ba ani ta, s níž za Čechy přispěchal Berbr. A to nabízel Moravě naprostou autonomii, pokud na úpravu přistoupí.

O to větší překvapení přinesl hladký průběh, který měly následné volby předsedy. Šéf STESu Martin Malík byl totiž zvolen hned v prvním kole. A s drtivou převahou. I improvizované a hodně expresivní vystoupení expředsedy Miroslava Pelty tomu napomohlo.

Místopředseda UEFA Grigorij Surkis byl sice nadmíru spokojen, že svou misí a pohrůžkami dosáhl zvolení předsedy, ale to mu nestačilo a vyhrožoval dál.

Nerespektujete předpisy UEFA a FIFA!

„Propásli jste možnost změnit stanovy," hřímal ukrajinský funkcionář, který byl v polovině devadesátých let společně se svým bratrem Igorem zapleten do skandálu, při němž se kyjevské Dynamo pokusilo uplatit španělského rozhodčího Nieta dvěma kožichy z činčily a 30 tisíci dolary, když ovlivní zápas Ligy mistrů s řeckým Panathinaikosem ve prospěch Dynama. Kyjevský klub byl následně vyloučen na dva roky ze všech soutěží UEFA, Surkisův bratr doživotně vyloučen z fotbalu.

Ostatně, Surkis to byl, kdo stál na straně exprezidenta FIFA Blattera a pomohl k moci i expředsedovi UEFA Platinimu, mužům obviněným, odsouzeným a sesazeným pro korupci, on to je, kdo má zakázaný vstup na území USA pro podezření z korupce.

V Nymburce ale bouřit nepřestával. „Nerespektujete předpisy UEFA a FIFA, takže hrozí, že nebudete plnoprávným členem UEFA a FIFA a přijdete o peníze z našich organizací." A nejen to, označil stávající stanovy obsahující dvoukomorový systém za zhoubný nádor, který bude muset český fotbal řešit. A vytasil se znovu s normalizační komisí, která by měla do Čech dorazit na přelomu února a března a vzít věci do svých rukou, pokud si český fotbal záležitost nevyřeší urychleně sám.

Nová strahovská generalita si ale nejspíš poradí. Vždyť její složení se nezměnilo, neboť v ní dál sedí Berbr, Zlámal, Damková a spol. a do tohoto společenství teď ke všemu přibyl další bývalý sudí Miroslav Liba, takže Berbrova moc ještě víc posílila.

ON-LINE: Český fotbal si volí nového předsedu
10:05 - Sál v nymburském sportovním středisku, kde se mimořádná valná hromada FAČR koná, už je zaplněn. Hned v první řadě sedí vedle sebe oba kandidáti na předsednickou funkci Petr Fousek a Martin Malík.
10:07 - Valná hromada začala jako už tradičně státní hymnou. Zahájil ji místopředseda FAČR Zdeněk Zlámal, který nejprve přivítal zástupce UEFA a FIFA. Poté byl za předsedajícího mimořádné valné hromady zvolen generální sekretář FAČR Rudolf Řepka.
10:15 - Grigorij Surkis, místopředseda UEFA, promlouvá v ruštině k delegátům a přípomíná velké postavy českého fotbalu od Pláničky přes Panenku, Poborského, Rosického až po držitele Zlatých míčů Josefa Masopusta a Pavla Nedvěda.
10:27 - Vyslanec UEFA přiznává, že přijel nikoli s radami, ale s nabídkou pomoci, jak zvolit předsedu. Mluví o principech demokracie a racionality, ale také stanovách UEFA a FIFA.
10:37 - Rovněž ředitel oddělení národních asociací FIFA Björn Vassallo připomněl misi, kterou UEFA a FIFA do Čech a na Moravu v minulých dnech vyslala a i on apeloval, aby valná hromada zvolila nového předsedu.
10:47 -  Po schválení programu konstatovala mandátová komise stoprocentní účast delegátů - tedy 202 přítomných. Čechy jsou zastoupeny 128 delegáty, Morava 74 delegáty, takže valná hromada je usnášeníschopná.
10:53 - Příchází první důležitý bod valné hromady - jednání o změně stanov.
10:54 - Česká komora podporuje návrh, s nímž přišel výkonný výbor a který počítá s tím, že v případném čtvrtém kole rozhodne prostý součet hlasů v obou komorách. Protože však má česká komora téměř dvakrát víc delegátů(128:74), je pro moravskou komoru tento návrh neakceptovatelný. Proto Morava preferuje druhý návrh, aby ve čtvrtém kole rozhodl součet procentuálního zisku hlasů delegátů. Teprve v eventuálním pátém kole by byla ochotna přistoupit na český návrh.
10:59 - Slovo si vzal opět Grigorij Surkis, místopředseda UEFA, a znovu apeluje na delegáty, aby změnili stanovy a zvolili předsedu. Pohrozil možností sankcí a vyloučením z finančních programů UEFA a FIFA, kdyby k tomu nedošlo. Postrašil dokonce možností zřízení výboru pro normalizaci, který by převzal pravomoci od výkonného výboru FAČR. Sám přiznal, že by nešlo o optimální variantu, která by navíc měla dopad na image a reputaci českého fotbalu, stejně jako by měla dopad na finanční podporu od UEFA. Míč je na vaší straně, prohlásil na závěr.
11:08 - Věty o normalizaci pronášené navíc v ruštině vyvolaly v tvářích některých delegátů v sále pobavené úsměvy, což nemohl místopředseda UEFA nezaregistrovat. Proto své vystoupení proložil vsuvkou, že neřekl nic zábavného.
11:15 -  Hrozeb ještě ní dost - i Björn Vassalo s ní přišel a také mluvil o vyslání normalizační komise. „Myslím, že tohle zažít nechcete. Třeba do Řecka jsme komisi také vyslali a i teď na tamní fotbal dohlíží."
11:20 - Moravská komora přednáší svůj návrh, jak změnit stanovy. Ve čtvrtém kole by rozhodl součet procentuálního zisku hlasů delegátů. Teprve v eventuálním pátém kole by byla Morava ochotna přistoupit na český návrh.
11:23 - "My Češi probrali stanovy třikrát, vy jste za půl roku neudělali vůbec nic," obrátil se místopředseda FAČR Roman Berbr na moravské delegáty. "Nepředložili jste žádný návrh a až dnes přicházíte s protinávrhem, jak změnit stanovy. Jak se máme dohodnout? Mám vzít 128 českých delegátů na hřiště a tam začít váš návrh projednávat? Házíme po sobě návrhy, házíme si je přes zeď jako Izraelci a Palestinci. Nemohu za to, že nemáte lídra."
11:33 -  Bebr poté předložil svůj návrh. V prvním kole je zvolen ten, pro kterého bude hlasovat nadpoloviční většina delegátů. Ve druhém kole je zvolen ten, jehož součet hlasů získaný dohromady v obou komorách je vyšší. Třetí kolo by bylo opakováním druhého, ve čtvrtém by rozhodl los.
11:35 - Berbr se dále obrátil na delegáty: "Stanovy říkají, že každý delegát v sále má jeden hlas. Každý hlas má stejnou váhu. Ptám se, z jakého důvodu by měl mít hlas českého klubu první ligy nižší váhu než divizního na Moravě? Dáváte na stůl návrh, který porušuje stanovy. Zmenšuje Spartu, Slavii například pod Hulín. Je zapotřebí si uvědomit, že nejde mít úplně všechno. Nelze zachovat komory a mít zároveň jinou váhu hlasů. Váš místopředseda to nechal úmyslně dojít až sem."
11:34 - Berbr pokračoval ve svém vystoupení dál. "Informace od UEFA a FIFA vám připadala jako vydírání. Chápu to do určité míry. Jsme citliví na slovo normalizace. Budu lidovější: mám pocit, že to vztahujete úmyslně na sebe. Při volbě předsedy přece vůbec nejde o Moravu, nejde o Čechy. Ale o menšinu a většinu. Nyní držíte zlatý grál, 26 lidí zablokuje 170 lidí. Jsme jediný stát na světě, kde nelze zvolit předsedu. Nejsme exoti? Pokud odmítneme změnu stanov a nezvolíme předsedu v prvním kole, bude to mezinárodně smrtelné."
11:35 - Jednání mimořádné valné hromady je přerušeno. Česká a moravská komora nyní odděleně jednají o změně stanov.
12:20 - Dohadování o úpravě stanov v obou komorách skončilo, jednání za chvíli znovu začne.
12:25 - Moravská komora stáhla svůj návrh na úpravu stanov, stejně tak zareagoval místopředseda za Čechy Roman Berbr, který rovněž stáhl český návrh na úpravu stanov. V platnosti tak zůstává návrh předložený výkonným výborem. V něm se počítá s tím, že ve čtvrtém kole bude předseda zvolen prostou většinou hlasů.
12:28 - Moravská komora navrhla, aby se o změně stanov hlasovalo tajně. V obou komorách se tudíž nyní hlasuje o tom, zda se má skutečně tajně hlasovat. Valná hromada tak má další přestávku.
13:15 - Předseda volební komise oznámil, že v obou komorách prošel návrh na tajné hlasování. V Čechách bylo pro 117 delegátů, na Moravě 40 delegátů. Slovo si vzal Roman Berbr, který Moravě poděkoval a předložil nabídku: Když projdou stanovy, nebude výkonný výbor schvalovat statuty pro Moravu a ponechá ji tak naprostou autonomii.
13:20 - Valná hromada má další přestávku. Delegáti hlasují o změně stanov.
14:00 - Návrh na změnu stanov nebyl schválen. V české komoře prošel, protože pro změnu hlasovalo 125 delegátů, v moravské komoře však podporu nezískal. Pro bylo 22 delegátů, proti ovšem 52.
14:06 - Místopředseda FAČR Roman Berbr vyzval expředsedu českého fotbalu Miroslava Peltu, aby vystoupil se svým životním příběhem. Pelta prohlásil, že šest let, které fotbalu vládl, znamenalo pro český fotbal hodně a litoval, že delegáti nepřistoupili na návrh výkonného výboru na změnu stanov. Podle něho by byl český fotbal po jeho zadržení paralyzován, kdyby se vlády neujal právě Berbr. Za velké osobní zklamání považuje postoj bývalé ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Valachové a předsedy ČOV Kejvala v jeho kauze.
14:10 - Pelta mimo jiné prohlásil, že místopředseda pro Moravu Zdeněk Zlámal je sice výborný kamarád, ale špatný funkcionář. Moravě podle něho chybí silná funkcionářská osobnost, protože tou poslední byl Jiří Kubíček. "Tedy, dokud byl normální," prohlásil Pelta a loboval za zvolení Martina Malíka. "Je to v tuto chvíli ten jediný správný kandidát."
14:13 - Pelta dokončil své improvizované vystoupení po svém: Nikdo neumřel, nikoho jsem nelikvidoval, měli jsme korektní vztahy. Zachovejte chladnou hlavu a čau.
14:15 - Dochází na představování delegátů na funkci předsedy. Jako první mluví Petr Fousek, který připomíná, že český fotbal v tuto chvíli řeší několik věcí naráz - změnu stanov, strejně jako volbu předsedy.
14:22 - Nyní vystupuje druhý kandidát - šéf společnosti STES Martin Malík. Je optimistou, protože vidí, že po dlouhé době jsou schopni spolu delegáti komunikovat a navzájem si naslouchat a věří, že valná hromada předsedu zvolí, i když změnu stanov neschválila.
14:25 - Začíná první kolo volby předsedy.
15:03  - Hned v prvním kole byl předsedou zvolen Martin Malík. V české komoře dostal 120 hlasů, v moravské 50 hlasů. Petr Fousek neuspěl ani v Čechách, kde pro něho bylo jen sedm delegátů, ale ani na Moravě, kde pro něho hlasovalo pouze 18 věrných.
15:20 - Místopředseda za Čechy byl volen ve veřejném hlasování, protože se o funkci nakonec ucházel jen Roman Berbr. Slavil triumf - volilo ho 117 delegátů, čtyři se zdrželi, tři byli proti.Berbr tak bude ve funkci místopředsedy pokračovat po další čtyři roky.
16:00 - Místopředsedou za Moravu byl opět zvolen Zdeněk Zlámal, který získal od moravských delegátů 38 hlasů, jeho protikandidát František Jura jich získal 35. Předsedkyní Řídící komise pro Čechy byla opětovně zvolena Dagmar Damková, pro kterou bylo všech 47 českých delegátů. Až na předsedu tak pokračuje strahovská generalita dál ve stejném složení.
16:20 - Předsedou Řídící komise pro Moravu byl zvolen Pavel Nezval, pro kterého se vyslovilo 25 moravských delegátů.

Reklama