Hlavní obsah

Pelta promluvil: chci ve fotbale zůstat! Kdyby neměl Berbr koule, svaz skončil

Nymburk

Předstoupil před delegáty, dal jim jasně najevo, za kým stojí. Bývalý šéf FAČR Miroslav Pelta podpořil před volbou nového předsedy kandidáta české komory Martina Malíka. Ve svém projevu zkritizoval počínání moravské komory, vrátil se ke kauze, v níž figuruje mezi obviněnými.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Miroslav Pelta, bývalý předseda FAČR, během Mimořádné Valné hromady FAČR ve sportovním centru Nymburk.

Článek

„Uvědomte si, že dneska byla jedinečná chvíle, kdy se i zástupci moravské komory mohli zbavit osobní zodpovědnosti za zrušení komor. Přijel jeden z nejsilnějších zástupců UEFA, člověk, co znamená ve fotbale strašně moc. Významný člověk na UEFA i FIFA. Chtěl po nás racionální rozhodnutí. Hlavně moravská komora, jste úplně nemocní. Myslíte si, že to na vás poslal Berbr," kroutil hlavou Pelta.

„Stal se průser, vzali mě do vazby. Moravská komora v čele se Zlámalem měla přijet na svaz a on měl říct: jsem nyní nejvyšší statutární orgán, budu to tady řídit. Na to, kdybychom čekali, tak svaz už neexistuje. Přesto, že s Romanem máme názorové rozdíly, ve finále musím říct, že kdyby tu nebyl on, který za to vzal, bylo by to zlé. Tam byly tak složitý věci, že kdyby tam nebyl někdo, kdo má koule, skončilo to," dodal Pelta.

Podle něj se nabízelo jednoduché řešení. A sice, souhlas se změnou stanov. Což však moravskou komorou neprošlo. „Řešíme tu nesmysly. Předseda v 99 procentech zemí je člověk, který přijde na slavnostní oběd. Je to čestná funkce," uvedl Pelta. „Kdyby byl na Moravě silný lídr... Jenže poslední silný funkcionář na Moravě byl Jirka Kubíček, dokud byl normální. Petra Fouska mám rád. Ale vidím ho jako funkcionáře na úrovni komisí. Když už jsme udělali mezinárodní průser, zvolte aspoň v prvním kole silným mandátem Martina Malíka," podpořil Pelta současného šéfa STESu (marketingová společnost FAČR).

„V tuto chvíli si myslím, že Martin Malík je pro český fotbal správné jméno. Umí dělat byznys, poznal nás. Ví, jak to funguje," doplnil Pelta, který byl po svém červnovém zadržení měsíc vazebně stíhán.

O kauze, v níž je obviněný z ovlivňování státních dotací, se na valné hromadě také zmínil. „Sebrali mě, že jsem chtěl pro fotbal získat víc peněz na úkor jiných sportů. Na základě toho je stíhaná Asociace jako právnická osoba. Musím zpětně říct, že mě ohromně zklamalo, jak se zachovala ministryně školství Valachová. A velké selhání je pro mě předseda olympijského výboru Jirka Kejval. Měl jedinou starost, abych odstoupil z olympijského výboru. Rozumím, kdyby někdo řekl: někdo někam poslal dotaci, Pelta z toho dostal 30 procent, chytali mě s taškou. Doufám, že po nějaké době se v kauze dobereme konce, který bude akceptovatelný," podotkl Pelta, který uvedl, že chce ve fotbale nadále působit.

„Chci ve fotbale zůstat, cítím, že mu mám co dát. Nemůžu být ve volné funkci, jsem předsedou představenstva STESu. Chci pomáhat. Jsem člověk, který se nevzdává. Mám vás rád, bylo mi s vámi dobře, máme nadstandardní vztahy, nikdo neumřel," zakončil Pelta svůj projev.

Reklama

Související témata: