Hlavní obsah

Díky, Mozarte. Budeš chybět! Hvězdy z Anglie či Německa smekají před Rosickým

Praha

Je definitivní konec. S aktivní kariérou se nadobro rozloučil jeden z nejlepších českých fotbalistů v historii Tomáš Rosický. Fanoušci ani spoluhráči na jeho slavné chvíle v dresu Sparty, Dortmundu, Arsenalu či národního týmu ale rozhodně nezapomněli. Zpráva z Letné se rychle šířila do světa a reakce na sebe nenechaly dlouho čekat.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Rosický se synem Tomášem během tiskové konference na Spartě, kde oznámil konec hráčské kariéry.

Článek
Fotogalerie

Tomáš Rosický oznámil konec profesionální kariéry

„Díky, Tomáši! Dlouhá kariéra skončila, ale vzpomínky na jedinečný dribling, vynikající přihrávky a nádherné góly zůstanou navždy," vzkázala prostřednictvím twitteru Borussia Dortmund, s níž Rosický dobyl před patnácti roky bundesligový titul a zahrál si finále tehdejšího Poháru UEFA.

Pozadu samozřejmě nezůstal ani londýnský Arsenal. „Budeš nám na hřišti chybět, Malý Mozarte," vzkázali Kanonýři. Londýnský klub zároveň přidal známý citát dlouholetého kouče Gunners Arséna Wengera: „Pokud milujete fotbal, musíte milovat Tomáše Rosického."

Videovzkaz poslal svému někdejšímu parťákovi z Emirates Stadium také anglický reprezentant Jack Wilshere, jenž měl stejně jako bývalý český reprezentant opakované zdravotní potíže.

„Bylo mi velkým potěšením, že jsem s tebou mohl hrát. Vzhlížel jsem k tobě jako k hráči i člověku. Strávili jsme spolu spoustu času v posilovně, bohužel. Díky za všechny vzpomínky. Jsem si jistý, že na tebe čekají krásné chvíle. Možná budeš manažer. Tak se třeba brzo uvidíme," zavzpomínal pětadvacetiletý středopolař.

Poklonu vysekl i někdejší rival z Chelsea a nyní gólman Arsenalu Petr Čech: „Jeden z nejlepších hráčů historie dnes, bohužel, ukončil kariéru. Bylo mi ctí si s tebou zahrát tolik let za národní tým, ale především to byla radost se na tebe na hřišti koukat. Vše nejlepší do fotbalového důchodu, legendo."

Že v případě takto výjimečných hráčů jdou stranou i klubové antipatie potvrdila třeba plzeňská Viktoria. „Ačkoliv Tomáš Rosický nikdy nebyl naším hráčem, chtěli bychom mu pogratulovat k parádní kariéře Byla radost ho sledovat nejen v dresu české reprezentace," napsal západočeský klub na sociální síti.

Děkovačku nemohl vynechat ani majitel Sparty Daniel Křetínský: „Genius v kopačkách přezdívaný Malý Mozart zůstane hluboko ve sparťanských srdcích navždy."

Reklama