Hlavní obsah

Světovým rekordmanem je Blázen. Proslul jako Panenka či provokatér

Montevideo

Uruguayský fotbalista Sebastián Abreu podepsal smlouvu s prvoligovým chilským klubem Audax Italiano, který bude už jeho 26. působištěm v profesionální kariéře. Jedenačtyřicetiletý bývalý reprezentant tak překonal rekord německého brankáře Lutze Pfannenstiela, jenž oblékl dres 25 celků. V přiloženém videu si můžete připomenout slavný Abreův gól - penaltu ve stylu á la Antonín Panenka.

Uruguayský fotbalista proměnil na MS 2010 penaltu jako Antonín Panenka

 
Článek

Excentrický útočník přezívaný Blázen letos nastupoval jen v nižších soutěžích v Brazílii, Uruguayi a Chile. V minulosti hrál například za La Coruňu, San Sebastian či River Plate, působil i v Řecku, Izraeli, Mexiku, Paraguayi, Ekvádoru nebo Salvadoru.

Za reprezentaci Abreu odehrál 70 zápasů a vstřelil 26 gólů. Upozornil na sebe panenkovským dloubákem v penaltovém rozstřelu na mistrovství světa 2010 proti Ghaně, jímž poslal Uruguay do semifinále. Zúčastnil se i světového šampionátu o osm let dříve, v roce 2011 slavil triumf na Copě América.

Vyjít s vlasatým démonem není jednoduché. Proto se neustále stěhuje a na většině svých štací nevydrží déle než sezónu. Upozornil na sebe také řadou provokací. Třeba když před pěti lety v brazilské lize jako hráč Figueirense v zápase proti Flamengu políbil znak svého bývalého klubu Botafogo, který měl schovaný pod dresem. Právě Botafogo je největším rivalem Flamenga, takže jeho gesto přivedlo diváky k šílenství.

Abreu tehdy dostal za provokace fandů žlutou kartu a od disciplinárky navíc stopku na jedno utkání. Komise verdikt zdůvodnila tím, že jeho čin pobouřil lidi na stadiónu a vedl k násilnostem mezi nimi. Prostě Blázen...

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín