Hlavní obsah

Ukrajina zakázala svým sportovcům závodit v Rusku

Kyjev

Ukrajinská vláda zakázala svým sportovcům účastnit se soutěží v Rusku. Ukrajinští biatlonisté tak budou příští týden chybět na finále Světového poháru v Ťumeni, které kvůli dopingovým skandálům v ruském sportu bojkotují také týmy Česka, Kanady a USA.

Foto: Gregorio Borgia, ČTK/AP

Do Ruska nepojedou ani ukrajinští biatlonisté.

Článek

Ukrajina oznámila zákaz v den, kdy ruský prezident Vladimir Putin navštívil anektovaný Krym. Právě anexí poloostrova, k níž došlo v roce 2014, odůvodnilo ukrajinské ministerstvo mládeže a sportu svůj dnešní výnos.

"Zakazujeme členům ukrajinské reprezentace ve všech sportech účastnit se sportovních soutěží na území Ruské federace. Agresoři musejí být vyloučeni ze sportovní scény," uvedl ministr Ihor Ždanov, jenž jako další důvod uvedl rozsáhlé dopingové aféry v ruském sportu. Ukrajinským sportovcům by podle něj hrozily v Rusku nebezpečné podmínky.

Nejspíš uposlechnou

Podle agentury AP se dá předpokládat, že ukrajinští sportovci výnosu ministerstva uposlechnou. Už jen kvůli tomu, že financování mnoha z nich, zvlášť v olympijských sportech, je závislé na státu.

Od ruské anexe Krymu v roce 2014 jezdily ukrajinské týmy závodit do Ruska bez větších incidentů. Někteří sportovci z Krymu stále reprezentují Ukrajinu, ale stěžují si na to, že jim ruské úřady dělají problémy, když chtějí navštívit svá domovská města. Jiní sportovci změnili svou státní příslušnost na ruskou.

Vedle anexe Krymu obviňuje ukrajinská vláda Rusko, že stojí za rozpoutáním konfliktu s proruskými separatisty na východě Ukrajiny. Rusko to odmítá.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň