Hlavní obsah

Český sudí naštval Iry a šokoval svět. Vyloučil gólmana při penaltovém rozstřelu

Aktualizováno

Fotbalový nepřítel číslo jedna je nyní pro celé Irsko český rozhodčí Zbyněk Proske. Během čtvrtfinále ME hráčů do 17 let totiž při penaltovém rozstřelu vyloučil Irům gólmana a postup nakonec slavili Nizozemci. Vedení irského týmu i fanoušci teď spílají českému arbitrovi. Ten vytasil druhou žlutou kartu a následně červenou kvůli tomu, že se gólman pohnul z čáry již před zahráním penalty, což mu signalizoval zdviženým praporkem asistent. Mladý brankář pak končil zápas v slzách.

Foto: Jason Cairnduff, Reuters

Nešťastný irský reprezentační brankář James Corcoran po červené kartě, kterou mu udělil na ME hráčů do 17 let český sudí Zbyněk Proske.

Článek
Fotogalerie

Čtvrtfinálový duel Nizozemců s Iry dospěl za stavu 1:1 k penaltovému rozstřelu. Oranje měli v páté sérii postupový mečbol, ránu Daishawna Redana však brankář Jimmy Corcoran vyrazil. A úspěšný zákrok bouřlivě slavil, protože jeho tým zůstal ve hře.

Jeho euforii však rychle uťal český sudí Zbyněk Proske. Ten na základě signalizace asistenta hráči nechal opakovat penaltu. „Neměl jsem na výběr, opakování pokutového kopu mi signalizoval asistent," uvedl Proske pro Seznam.cz.

Následně ukázal gólmanovi druhou žlutou kartu a následně červenou. Důvodem bylo, že irský brankář ještě před zahráním penalty opustil brankovou čáru, a porušil tak pravidla. Dle dva roky starého pravidla totiž gólman automaticky dostává žlutou kartu, pokud se pohne z čáry při pokutovém kopu. „Stejně bych se musel rozhodnout v každém zápase," konstatoval český sudí.

Corcoran tomu nemohl uvěřit. Během sekundy se z hrdiny proměnil v nešťastníka a přímo na hřišti se rozplakal. Nemohl verdiktu českého sudího uvěřit, rozhodující penalta se musela opakovat. Brankář musel svléknout dres, a protože nejde během rozstřelu střídat, musel mezi tyče hráč z pole Oisin McEntee. Opakovanou penaltu nechytil a na trávníku vytryskla oranžová radost.

Češi spílali Collinovi

Irové se pekelně na českého arbitra zlobili, své mu přišel říct zkušený manažer Martin O'Neill, stejně jako trenér reprezentace do 17 let Colin O'Brien. Ten pak ale prohlásil, že mu bylo řečeno, že rozhodčí už brankáře varoval, aby si dával pozor na předčasný pohyb z čáry před zahráním penalty, jinak může přijít žlutá karta.

Fanoušci na internetu však tohle vysvětlení neakceptují. A stejně jako když Češi nemohli v roce 2000 přijít na jméno Italu Collinovi, který nařídil na EURO v bitvě s Nizozemskem minutu před koncem penaltu, teď spílají českému sudímu.

Irská hvězda David Meyler, hráč anglického Hull City, neskrýval rozčarování. „Brankářova levá noha byla zřetelně na čáře. Nevím, proč dával druhou žlutou kartu," uvedl. Kritiku sklízí český rozhodčí od fandů z celého světa.

Souhlasíte s verdiktem arbitra Zbyňka Proskeho, který na ME při penaltovém rozstřelu vyloučil irského brankáře?
Ano. Pochybení mu signalizoval asistent, neměl jinou možnost.
60,9 %
Ne. Měl mít více pochopení, šlo o vypjatou situaci.
31,8 %
Nevím, neumím to posoudit.
7,3 %
Celkem hlasovalo 9138 čtenářů.

Reklama

Související témata: