Hlavní obsah

Teplice - Sparta 2:2 po prodl., penalty 2:4Až penaltový rozstřel zachránil Spartě postup do semifinále a sen o zisku pohárové trofeje

Teplice

Až penaltový rozstřel zdárně završený Kangou rozřešil čtvrtfinálové pohárové drama na teplických Stínadlech a poslal Spartu do semifinále MOL Cupu. Pražané v dramatickém duelu neudrželi v normálním hracím čase vedení a ve druhé minutě nastavení inkasovali, totéž se ovšem přihodilo Severočechům, kteří v prodloužení skóre otočili, ale i oni v nastaveném čase inkasovali. Spartu tak nakonec zachránil rozstřel, a proto může dál snít o tom, že si zachrání reputaci alespoň na domácí pohárové scéně.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Martin Jindráček z Teplic a Martin Frýdek ze Sparty v hlavičkovém souboji o míč. V pozadí vlevo je Costa Nhamoinesu ze Sparty.

Článek

Problémů se na vkus sparťanů nakumulovalo v pohárové partii až příliš. Domácí totiž nejen umně zhušťovali prostory před vlastní šestnáctkou, ale především pokryli oba kraje hřiště, takže úplně eliminovali Karlssona i Hložka. A kdyby jen to...

Sparta se celou první půli hledala

Postupně vysunuli presink pomalu až k šestnáctce Pražanů, kteří si s touto taktikou nevěděli rady. „Opravdu to dobré nebylo, pokračovali jsme vlastně v trendu z druhé půle posledního ligového zápasu v Mladé Boleslavi. Nepodrželi jsme míč, zbytečně jsme spěchali, a proto jsme neměli nárok, abychom ohrozili teplickou bránu,“ přiznával po naplnění první půle Matěj Hanousek, že Sparta hraje stejně, jako v Mladé Boleslavi končila.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťanský fotbalista Srdjan Plavšič dává gól během pohárového utkání v Teplicích.

Mělo to i další důvod... Středová trojice Sáček, Frýdek, Kanga si pomalu nevyměnila přihrávku, natož aby něco vymyslela nebo snad vypracovala šanci pro odříznutého Tetteha.

Teplice byly proto po opatrném úvodu logicky aktivnější, iniciativnější a k vedení měly blíž. Hlavně mladý Žitný mohl sparťanskou liknavost ztrestat, ale ve velké šanci jen těsně minul bránu. Shejbal ji čtyři minuty poté sice po rohovém kopu a zaváhání Costy trefil, jenže brankář Heča bravurním zákrokem jeho příležitost zmařil.

Plavšičův gól k postupu nestačil

Až po půli, kdy Tetteha vystřídal mladík Drchal, se Pražané alespoň trochu probrali, neboť zlepšili pohyb, zpřesnili kombinaci a začali myslet víc na útočení. Frýdek pálil hodně nepříjemně, ale brankář Diviš jeho ránu vyrazil, střelu Kangy pro změnu zblokoval Jeřábek, takže po změně stran hodně pasivně hrající Teplice ztrestal střídající Plavšič.

K prvnímu jarnímu utkání v dresu Sparty nastoupil dvacet minut před koncem a pouhých pět minut na trávníku mu stačilo, aby skóroval. Vystihl nepovedenou střelu Kangy, kterého domácí Soungole jenom stínoval, proběhl mezi obránci a trefou do odkryté brány poslal Pražany do vedení.

Ti ho bránili bez větších problémů, neboť Severočechy k ničemu nepouštěli, přesto výhru a postup neuhájili. Ve druhé minutě nastavení si totiž stoper Jeřábek vyskočil na centr Kučery, hlavou vyrovnal, takže pohárový duel se prodlužoval.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Teplická radost po gólu proti Spartě.

Ani Severočeši výhru neudrželi

V něm pak Teplice senzační obrat dokonaly. Kučera naservíroval z rohového kopu do šestnáctky perfektní centr a hlavičkující Hošek ho zúročil v druhý gól.

Ještě v první minutě nastavení postupový, ale nakonec nic neřešící. Sparta se totiž vypnula k náporu, který v hektickém závěru korunoval Drchal vyrovnávacím gólem. Domácí tak musela moc a moc mrzet šance zahozená Jindráčkem ve 107. minutě, když sám před Hečou mohl vítězství pečetit.

Kanga pečetil postup

Po dramatu trvajícím sto dvacet minut tak musel o postupujícím rozhodnout penaltový rozstřel.

V něm se na úvod trefili Zahustel i Hora, ve druhé sérii uspěl Frýdek, zatímco Kučerovu střelu Heča zlikvidoval. Plavšič ale také neproměnil, ale protože Ljevakovič napálil jen břevno, měla Sparta dál navrch. Drchal její vedení jistil, ale Jindráček pořád domácím uchoval naději. V poslední sérii ale všechno rozřešil Kanga, který poslal Spartu do semifinále a ponechal jí naději, že v letošní sezoně přece jen může vyhrát nějakou domácí trofej.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hráči Sparty po závěrečné Kangově penaltě slaví pohárový postup v Teplicích.

Čtvrtfinále fotbalového poháru MOL Cupu:
FK Teplice - Sparta Praha 2:2 po prodl. (0:0), penalty 2:4
Branky: 90.+2. Jeřábek, 100. Hošek – 75. Plavšič, 120. +1. Drchal. Rozhodčí: Orel – Kubr, Hock. ŽK: Trubač, Soungole, Bezdička, Viondrášek, Jeřábek – Costa, Plavšič, Frýdek. Diváci: 7361.
Teplice: Diviš – Vondrášek, Jeřábek, Shejbal, Hyčka – Hora, Soungole (81. Hošek), Kučera, Žitný (63. Bezdička) – Trubač (74. Radosta, 118. Ljevakovič), Jindráček. Trenér: Hejkal.
Sparta: Heča – Chipciu (96.Zahustel) , Štetina, Costa, Hanousek – Hložek, Sáček (88. Radakovič), Frýdek, Kanga, Karlsson (70. Plavšič) – Tetteh (46. Drchal). Trenér: Ščasný.

.

Reklama

Související témata: