Hlavní obsah

Sparta platí za fanoušky v derby hned, Slavia před komisi nedorazila. Dojde i na Řeháka

Praha
Aktualizováno

Disciplinární komise potrestala fotbalovou Spartu Praha za nesportovní chování fanoušků během pohárového derby na Slavii pokutou 100 tisíc korun a odehráním dvou venkovních utkání bez přítomnosti diváků v sektoru vymezeném pro fanoušky hostujícího klubu. Zástupci Slavie se z jednání omluvili a trest se dozvědí až za týden. Komise zahájila řízení i s asistentem sešívaných Pavlem Řehákem, který se sápal na sparťana Martina Frýdka i tiskového mluvčího Ondřeje Kasíka.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Fanoušci Sparty během semifinále MOL Cupu na Slavii.

Článek

Jeden platí hned, druhý až příště. Jak je to možné?

„Řízení se Slavií i Spartou kvůli včerejšímu pohárovému derby jsme zahájili již dnes ráno, ihned po obdržení zprávy technického delegáta. Zástupci domácího klubu se z vážných důvodů omluvili z jednání a požádali o odročení na příští čtvrtek, kdy rozhodneme. Zástupce hostujícího klubu se na jednání dostavil. Jsme povinni rozhodovat bez zbytečných odkladů a pro odložení rozhodnutí řízení se Spartou nebyl žádný důvod," vysvětluje předseda Richard Baček.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Fanoušci Slavie během derby se Spartou.

Fanoušci Sparty znovu vydatně vhazovali pyrotechniku na hrací plochu, tentokrát až do hloubi hřiště. Proto došlo k přerušení utkání na 1,5 minuty. Vhazovali pyrotechniku na hrací plochu při venkovních utkáních v sezoně již popáté a potřetí tím způsobili přerušení utkání.

"Disciplinární komise již jednou fanouškům Sparty z podobných důvodů zakázala výjezd na jedno utkání. Nakonec jsme z důvodu časové prodlevy mezi přestupkem (utkání v Příbrami) a následujícím venkovním utkáním (na Dukle) přeměnili trest na podmíněný. Doufali jsme, že podmíněný trest bude fungovat jako prevence, bohužel k tomu nedošlo," poukazuje předseda fotbalového tribunálu.

"Fanoušci Sparty se okamžitě po skončení podmínky dvakrát po sobě při venkovním utkání dopustili vhazování pyrotechniky na hrací plochu, v druhém případě vedoucího i k přerušení utkání. Proto jsme přistoupili k uložení nepodmíněného trestu na dvě soutěžní utkání," dodává Baček s poukazem, že trest platí už na sobotní utkání Sparty v Opavě.

Padly i další tresty

Komise dále potrestala Veliče Šumulikoského, sportovního manažera Slovácka, za nesportovní chování v utkání proti Liberci pokutou ve výši 50 tisíc korun a zákazem výkonu všech funkcí na 6 soutěžních utkání.

„Šlo už o třetí jeho podobný prohřešek v sezoně a museli jsme přistoupit k udělení trestu na samé horní hranici," vysvětluje Baček.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fanoušci Opavy během utkání na Spartě.

Opava pak za výtržnosti fanoušků v utkání proti Olomouci dostala pokutu 100 tisíc korun a trest podmíněného uzavření domácích sektorů F7, F8, F9 (vlajkonoši) a H3 na jedno soutěžní utkání se zkušební dobou na dva měsíce.

„Ze strany pořádajícího klubu došlo k pochybení ve výkonu pořadatelské služby, která nezabránila pronesení téměř dvou desítek kusů pyrotechniky, z nichž tři byly vhozeny domácími fanoušky do sektoru hostů. Jen zázrakem se nikomu nic nestalo, ale takovéto chování je nepřijatelné. Pyrotechnika byla použita v sektorech, které jsme podmíněně uzavřeli, protože k použití a vhazování pyrotechniky na zápasech v Opavě došlo již opakovaně," zdůrazňuje Baček.

Reklama

Související témata: