Hlavní obsah

Nevybíravý Frýdkův faul na Hušbauera a odvolání červené karty? Chyba!

Praha

Nekonečný příběh s podivuhodnými verdikty arbitrů na základě videozáběrů v českém fotbalovém prostředí nebere konce. Necelých čtrnáct dnů od ligového derby Slavia–Sparta, v němž rozhodčí na základě systému VAR nenařídil dva pokutové kopy, budilo video při středečním vzájemném souboji obou pražských klubů v semifinále poháru vášně znovu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Červenou kartu pro Martina Frýdka rozhodčí Ondřej Pechanec později na základě videa odvolal

Článek
Fotogalerie

„Jestli tyhle zákroky nejsou na červenou, tak mě fakt zajímá, za co se vylučuje," nechápal záložník Slavie Tomáš Souček. Hlavní rozhodčí duelu Ondřej Pechanec nejprve po konzultaci s videorozhodčím zápasu Pavlem Královcem napomenul žlutou kartou sparťana Costu po brutálním skluzu na Krále, který neskončil s frakturami dolních končetin jen díky včasnému nadskočení.

„Ptali jsme se hlavního rozhodčího, jak celou situaci viděl. Odpověděl, že jako bezohledný zákrok. Z našich záběrů jsme podpořili jeho rozhodnutí," vysvětloval po zápase Královec.

Těsně před pauzou pak předvedl „výstavní blikanec" Martin Frýdek při skluzu na Hušbauera, při němž k praskajícím kostem chyběly jen milimetry. Pechanec tasil červenou. Podle protokolu VAR by měl videorozhodčí vstoupit do děje, jen pokud šlo o zjevné pochybení.

Představovalo udělení červené karty sudím Pechancem zjevné pochybení? Odpověď zní ne. „Za surovou hru se považuje skluz, při němž hráč ohrozí zdraví nebo bezpečnost soupeře," píše se mimo jiné v pravidlech. Je nezpochybnitelné, že oba body byly naplněny.

„U videa jsme zákrok vyhodnotili jako bezohledný, proto jsme hlavního rozhodčího poslali, aby vše přezkoumal," hájil se Královec. Pechanec si záběry prohlédl a červenou kartu zrušil.

Pohárový zápas se Slavií jsme nezvládli psychicky, přiznává trenér Sparty Zdeněk ŠčasnýVideo: Sport.cz

„Intervence videorozhodčího v případě červené karty pro Frýdka byla chybná. VAR si musí položit otázku, zda se rozhodčí udělením červené karty za takovýto zákrok dopustil tak fatálního omylu, aby doporučil změnu verdiktu," uvedl nicméně patron projektu videorozhodčích v Česku Roman Hrubeš.

Cením si každého gólu, ale když je to proti Spartě, je to víc, raduje se střelec Tomáš SoučekVideo: Sport.cz

Pechanec pak ve 2. půli brutální zákrok van Burena na Kangu v kontextu prvních dvou situací logicky musel trestat jen žlutou kartou. Komise rozhodčích se k duelu vyjádří až po odehrání víkendového ligového kola.

Reklama