Hlavní obsah

Policejní nasazení při pohárovém finále přišlo na půl milionu Kč

Olomouc

Zhruba půl milionu korun stálo olomoucké krajské policejní ředitelství nasazení sil kvůli zajištění bezpečnosti a pořádku při finále fotbalového poháru, které se na konci května odehrálo v Olomouci mezi Slavií Praha a Baníkem Ostrava. ČTK to dnes řekla Hana Rubášová z tiskového oddělení policejního prezidia. V Olomouci tehdy fanoušky provázelo několik stovek policistů z pěti krajů a Prahy. Nasazení se tehdy stalo i terčem kritiky, a to především kvůli nástupu těžkooděnců se psy na hrací plochu po utkání.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fanoušci Baníku Ostrava během finále MOL Cupu.

Článek

"Konkrétní výši nákladů spojených s konáním daného fotbalového utkání sledovalo samostatně Krajské ředitelství policie Olomouckého kraje, které uvádí pro oblast mzdových výdajů částku 438 887 korun vyplacenou na přesčasech a pohotovostech policistů a pro oblast ostatních provozních výdajů částku 65 559 korun," uvedla Rubášová. Provozní výdaje zahrnují pohonné hmoty a nákup potravin.

ČTK o tuto informaci žádala již následující den po utkání. Mluvčí olomouckého krajského policejního ředitelství Libor Hejtman tehdy uvedl, že se vyčíslení nákladů standardně neprovádí. Policie dnes informaci na dotaz ČTK poskytla poté, co náklady zveřejnila na twitteru jedna z fanynek, která se k nim dostala podle zákona o svobodném přístupu k informacím.

Policejní prezidium uvedlo, že na místě kromě policistů Olomouckého kraje, které bezpečnostním opatřením velelo, zasahovali také policisté z pražského krajského ředitelství a z krajských ředitelství Moravskoslezského, Zlínského, Jihomoravského a Pardubického kraje. "Uvedená krajská ředitelství nemají aktuální náklady spojené s účastí na zajištění bezpečnosti při fotbalovém utkání vyčísleny, jelikož úkony byly prováděny v rámci běžného výkonu služby. Policie jako celek tedy požadovanou informací nedisponuje," doplnila Rubášová.

Policie utkání, ve kterém Slavia porazila Baník Ostrava 2:0, označila za rizikové a nasazení sil podle ní bylo adekvátní. Mluvčí Hejtman tehdy uvedl, že do Olomouce se sjelo kolem 5000 fanoušků ostravského Baníku včetně 250 polských radikálních fanoušků a 4000 fanoušků pražské Slavie. Dohromady na zápas přijelo 12 000 lidí. Fanoušky doprovázeli policisté z nádraží na stadion a zpět, zastavili přitom veškerý provoz na trase pochodu. Početnou policejní sílu odůvodnil mluvčí i tím, že v krátkém časovém horizontu se do Olomouce sjely tři speciální vlakové soupravy plné fanoušků. Policisté přitom museli zabezpečit trasu o délce 2,5 kilometru.

Lidé v diskusích na sociálních sítích kritizovali především nástup těžkooděnců na hrací plochu s policejními psy, kteří údajně skákali po hráčích a novinářích. Podle policejního mluvčího si však účast vyžádali sami pořadatelé; měli prý informaci o tom, že fanoušci chtěli vtrhnout na hrací plochu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fanoušci Slavie Praha a jejich choreo během utkání finále MOL Cupu.

Během zápasu a po něm řešila policie několik incidentů včetně napadení videorozhodčího, kterého fanoušci Baníku povalili na zem a udeřili pěstí. Po fanoušcích z Ostravy také zůstaly na stadionu poškozené toalety a vytopené kanceláře.

Finálové zápasy fotbalového poháru v minulosti často provázely výtržnosti fanoušků. V roce 2006 v Liberci přesáhly při utkání Baníku se Spartou škody na stadionu milion korun. V roce 2013 fanoušci Mladé Boleslavi a Jablonce demolovali zařízení stadionu v Chomutově. O rok později měli policisté plno práce, aby udrželi v Edenu fanoušky Sparty pronikající na plochu po výhře nad Plzní.

Reklama