Hlavní obsah

Chci prostě pryč z jablonecké zlaté klece, tvrdí končící trenér Peltova klubu Skuhravý

Jablonec

Křivdu prý necítí, zhrzenost z konce na jablonecké trenérské lavičce rovněž nedává najevo. Nebo alespoň své pocity dovedně skrývá. V jednom má ale kouč Roman Skuhravý jasno. „Chci pryč z jablonecké zlaté klece,“ tvrdí trenér, který po skončení ligové a pohárové sezóny předá vládu dnes už exlibereckému trenérovi Jaroslavu Šilhavému.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jablonecký trenér Roman Skuhravý (vpravo) a šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Článek
Fotogalerie

Trenérské konce se většinou tají do poslední možné chvíle, v Jablonci s nimi ale zřejmě nemáte problém. Vyrukovat před semifinálovou pohárovou partií se Spartou a vlastně i sedm kol před koncem ligy s tím, že po sezóně odcházíte, to není zase až tak běžné. Nezaskočilo vás to?

Ale pro mě to nebyla žádná nová informace, již delší dobu vím, že končím.

Ani stopa smutku či rozčarování není z vašeho hlasu slyšet...

Rozhodnutí prostě respektuji, to je celé.

Mohl jste vzdorovat a hájit se. Vyhrál jste s Jabloncem český pohár a pak i Superpohár, teď jste v prvním semifinále porazil Spartu, takže obhajoba trofeje není nereálná.

Spíše bych se mohl hájit, kdyby se ligová soutěž přejmenovala na pohárovou, protože naše výkony v lize a v poháru byly diametrálně odlišné.

Důvod?

Je jich víc, pravdou ale je, že výkony v lize mému konci nahrály.

Asi bylo za vzniklé konstelace těžké předstoupit před pohárovým semifinále před mužstvo a chtít na něm, aby porazilo Spartu.

Ale vůbec, naopak jsme si z mého konce dělali v kabině legraci.

Skutečně?

Já to chtěl totiž zabalit sám a už dávno. Třeba před zápasem s Mladou Boleslaví. Nakonec jsem zůstal a zamýšlený odchod jsem použil jako motivační stimul.

Před semifinále se Spartou jste s ním také vyrukoval? Chtěl jste na hráčích, aby bojovali a hráli i za vás?

Pohárové semifinále se Spartou žádnou motivaci nepotřebuje. Takže jsem hráče jen hecoval, že už je bude sledovat nový trenér a že si o nich bude dělat zápisky. Ale bylo toho víc. Ale ať to raději zůstane v kabině.

Takže kouč Šilhavý jako motivace a pohrůžka zároveň?

Nic takového. Jsem rád, že do Jablonce přichází právě on, protože si ho vážím jako člověka i jako trenéra.

A co vy? Jak se budete zpětně ohlížet za roční štací na ligové scéně?

Jsem přesvědčen, že jsem v Jablonci kus práce odvedl, i když všichni, mě nevyjímaje, si věci malovali v hezčích barvách. Byl bych hrozně šťastný, kdybychom byli úspěšnější, ale některé věci se prostě nepovedly.

Třeba?

Třeba pročištění kádru nebo příchody a odchody některých hráčů, třeba to, že se nepovedlo zamezit opakujícím se výpadkům v našich výkonech. Teď proto musí následovat důkladná analýza, aby se něco podobného už neopakovalo. Jablonec má velké fotbalové ambice a já mu přeju, aby je naplnil.

Ale bez vás...

Samozřejmě, protože chci pryč ze zlaté klece. Mohl bych v Jablonci zůstat a trénovat třeba mládežnické celky, ale táhne mě to jinam. Mé ambice sahají výš, chci profesionálně růst a proto musím jinam.

Do druholigového Varnsdorfu, o němž se spekuluje?

Absolutní nesmysl, vůbec žádnou nabídku nemám.

Přesto chcete pryč z Jablonce? To jste docela střelec...

Mám dvě priority - miluju fotbal a miluju svou rodinu. Ideální by bylo, kdybych ji mohl živit fotbalem. Když to ale nepůjde, najdu si něco jiného. Vždyť já už dělal i správce, takže se ničeho nebojím. Žádného manažera nemám, takže prostě musím čekat.

Klubový boss Pelta se určitě postará. Ostatně, všichni hráči a trenéři, kteří Jabloncem prošli a nějak se o něj zasloužili, s povděkem vzpomínají, že jim vždy pomohl.

Nemohu se spoléhat na jednoho člověka, teď je to o Skuhravém a o práci, kterou tady rok odváděl. Sám jsem zvědav, zda měla nějaký smysl, či nikoli a zda někoho zaujala natolik, aby mně nabídl nové trenérské angažmá. Třeba budu někde trénovat juniorku, ale rozhodně ne v Jablonci. Musím pryč, to je teď pro mě důležité.

Reklama

Související témata: