Hlavní obsah

Emotivní den táty Frýdka. Potlučeného Martina dovezl z nemocnice, pak slzel nad debutem Christiána

Kluci mu dělají radost. Ne všechno však ve fotbalové rodině internacionála Martina Frýdka běží tak, jak by si táta přál. Jako ve středu, kdy musel pro staršího Martina do nemocnice a dozvěděl se, že kvůli otřesu mozku pro něj ligové jaro skončilo. Byl by to přitom velký den, vpodvečer se debutu na Letné dočkal teprve sedmnáctiletý Christián. „Škoda, že brácha nebyl zdravý, jinak by tady byl. Ale doufám, že to klapne a jednou si zahrajeme spolu,“ přeje si nejmladší z rodu Frýdků.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Christián Frýdek ze Sparty po semifinále MOL Cupu s Jabloncem.

Článek
Fotogalerie

Byl naměkko, jasná věc. Na trávník, kde on sám válčil v Lize mistrů s Barcelonou nebo dával svůj nejslavnější gól Marseille, vběhl na posledních 17 minut jeho mladší syn Christián. Debut za áčko Sparty stihl již ve věku sedmnácti let.

„No, musel jsem se dívat trochu do nebe. Měl jsem slzy v očích," culí se Martin Frýdek starší.

Letenští vzhledem k rozsáhlé marodce áčka nasadili do odvety semifinále poháru s Jabloncem (1:2) mladíky z dorostu a juniorky. Vypadli, ale velkou perspektivu potvrdili.

„Splnil se mi sen. Zahrát si za Spartu tady na Letné, to je sen každého českého hráče. Byl to můj životní zápas a ohromný zážitek," rozplývá se Christián.

Neboj se a hraj!

„Kluci se nebáli a zápas odmakali," shoduje se táta s koučem Ščasným. Doma však chválou šetří, syny vždycky držel hlavně při zemi. „Všichni mladí zápas zvládli. Teď jde o to, co s nimi velký zážitek udělá. Aby neměli nosy nahoru a nemysleli si, že teď už půjde všechno samo," varuje Frýdek starší.

Christián byl vůbec nejmladším členem omlazené Sparty, vždyť patří teprve do mladšího dorostu. „Táta mě před zápasem nabádal, ať hlavně nejsem nervózní, že si to mám užít. Ať se nebojím hrát, že můžu jen získat. Brácha tu být nemohl, ale aspoň mi psal a přál mi hodně štěstí," líčí debutant.

„V kabině jsme si s klukama říkali, že zkusíme vyhrát 3:0 a třeba postoupíme do finále. Ale bylo to těžké," směje se.

Pro Martina liga končí. A EURO...?

Sparta upřednostnila sobotní ligový duel o druhé místo s Libercem. V něm jí bude určitě chybět čtyřiadvacetiletý Martin, který v neděli po úderu loktem od teplického Martina Filla utrpěl otřes mozku a až do středy ležel v nemocnici Na Františku.

„Právě před zápasem s Jabloncem jsem tam Martina vyzvedl a dovezl domů. Moc dobře se ještě necítí, motá se mu hlava. Letos asi v lize dohrál. Doktor si netroufne ho pustit na hřiště," avizuje otec.

Starší syn se přitom během jara dostal do reprezentace a měl velkou šanci odjet na mistrovství Evropy do Francie.

„Jestli přijde i o EURO? Těžko říci, vždyť ani nevím, jestli se s ním počítá. Uvidíme," krčí táta rameny.

Nic lepšího než start jednoho ze synů na šampionátu by přitom úžasné jaro rodiny Frýdků završit nemohlo...

Reklama

Související témata: