Hlavní obsah

Ševci bujaře křepčili nad skalpem Slavie! A chtějí pro Zlín po sedmačtyřiceti letech druhou trofej

Praha

Radostné juchání se neslo útrobami stadiónu Slavie. K zármutku fotbalistů ligového lídra týmu z Edenu se však linulo po středečním semifinále MOL Cupu ze šatny Zlína, jehož hráči oslavovali postup do finále druhé nejprestižnější tuzemské soutěže po výhře 1:0. O trofej budou bojovat poprvé v novobodobé historii a mohou navázat na dávný úspěch klubové historie, který zařídili v roce 1970 triumfem v Československém poháru hráči tehdejšího Gottwaldova.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Hráči Zlína se radují z vítězství.

Článek
Fotogalerie

„Je to obrovská euforie. Slavia byla velký favorit, ale my neměli co ztratit. Někdo je jednou musel porazit a je super, že to vyšlo zrovna na nás," juchal kapitán Zlína Jakub Jugas.

Právě on byl společně s Lukášem Holíkem, který vstřelil vítězný gól, klíčovou postavou Zlína. Dirigoval bezchybnou defenzivu hostů a po obrátce uhlídal i kanonýra Milana Škodu. „Recept na úspěch je prostý. Vstřelili jsme gól, a pak jsme domácí borce uskákali, přestože jsme chvílemi nevěděli, kam dříve skočit. Lidi nám nevěřili, ale teď jsme obrovsky blízko naplnění snu," vykládal Jugas.

Pokud Zlín zvládne finále, v němž se utká s vítězem středečního duelu Mladá Boleslav-Opava, bude podruhé v klubové historii oslavovat výhru v pohárové soutěži. Na jaře 1970 soutěž ovládl tehdejší Gottwaldov.

Zápas s Klokany Zlín nakopl

„Bylo mi třináct let a pamatuji si i následné zápasy v tehdejším Poháru vítězů pohárů s PSV Eindhoven. S některými hráči jsem dokonce následně nastupoval. A teď, po sedmačtyřiceti letech, chceme pro Zlín vybojovat vítěznou trofej," vyhlásil odhodlaně zlínský trenér Bohumil Páník. „Já nikdy nic nevyhrál a teď zbývá jeden zápas. Finále nám nestačí," přitakal Jugas, jehož tým se přitom od startu jara potýkal s výsledkovou krizí.

Nevyhrál deset zápasů v řadě až do sobotního duelu na hřišti Bohemians 1905. „Všechno bylo v hlavě. Když jsme zvládli zápas s Bohemkou, odrazili jsme se z nejhoršího," přemítal Jugas za hurónského halasu nadšených spoluhráčů.

Šance na double je pryč

Zato borci Slavie truchlili. Někteří měli ze ztráty možnosti získat double v očích slzy. „Byl to velice špatný výkon. Hodně jsme kazili, často jsme míč ztráceli velmi lehkovážně. Nejde o ztrátu série bez prohry, ale zmařenou šanci na vítězství v poháru," vykládal zklamaný záložník Antonín Barák.

„Byl to velice slabý a naivní výkon," kritizoval výkon poražených trenér Slavie Jaroslav Šilhavý. „Hrubka, kterou předvedl Deli před prvním gólem se nesmí stávat. Je nemyslitelné, aby stoper ztratil míč při pohybu všech hráčů dopředu," lamentoval záložník Slavie Josef Hušbauer, jenž v semifinále vedl tým jako kapitán.

Reklama

Související témata: