Hlavní obsah

Opava - Zlín 0:1Zlín má pohár a teď bude vzývat Rudé ďábly z Manchesteru

MinutaMin. Tým Hráč Akce
20. Bartolomeu 0 : 1
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Zpackané ligové jaro fotbalisté Zlína napravili a teď se budou modlit a vzývat Rudé ďábly z Manchesteru, aby jim dopomohli k přímé účasti v základní skupině Evropské ligy, a tudíž i k pohádkovým 70 miliónům korun. Ve finále tuzemského poháru trefou Bartolomeua totiž zaslouženě porazili druholigovou Opavu, neboť byli celý zápas lepším týmem. Do pohárové Evropy tak vkročili, teď bude ovšem záležet na Manchesteru United, zda se v případě jeho triumfu v Evropské lize promění tento krok ve veleskok.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Fotbalisté Zlína vyhráli v Olomouci domácí pohár MOL Cup.

Článek
Fotogalerie

Fanoušci slavili v centru Zlína triumf v MOL Cupu

Jádro zlínských fandů slaví po návratu z finále poháru

Ještě že se zlínský Bartolomeu po dvaceti minutách trefil. Narazil si balón s Beauguelem, v opavské šestnáctce dostal čas a hlavně prostor, takže mohl pravačkou zamířit k tyči. Pohárové finále tím vlastně zachránil, neboť do té doby se jeho aktéři úzkostlivě drželi stanovené taktiky a snažili se vyvarovat chyby, takže duel o cestu do Evropy servíroval opatrný fotbal odehrávající se pouze mezi šestnáctkami.

Opava se ovšem chyby dopustila, Bartolemeu ji potrestal, proto musela obezřetnost stranou a zápas dostal mnohem větší náboj a spád. Letošní druholigové překvapení ze Slezska se totiž okamžitě hnalo za vyrovnáním a Smola ho skutečně na noze měl. Pálil tvrdě a i pod břevno mířil, jenže Dostál jeho ránu vytáhl nad. A když se po deseti minutách objevil znovu před zlínským gólmanem, scházela jeho pokusu přesnost i razance.

Pro fotbalovější Zlín, jehož hráči si s míčem daleko víc rozuměli, šlo o dvě kritické chvíle, jimž musel do přestávky čelit. Jinak měl totiž hru pod kontrolou, přesnější kombinací se dostával k výpadům, z nichž mohl vedení pojistit. Hlavně Holík a hned po něm Beauguel měli čtyři minuty před půlí blízko k druhému gólu, ale rozhodující chvíli prováhali.

Bartolomeu záhy po změně stran rovněž, neboť ve slibné pozici pálil přímo do Fendrichovy náruče. A protože Beauguel v nabízející se možnosti uklouzl a Holík poté neměl přesnou mušku, mohla Opava dál živit naději, že si bojovností a hlavně vůlí vynutí vyrovnání a tudíž i prodloužení.

Jen s těmito vlastnostmi a závěrečným hektickým vzepětím ale nárok neměla. Zlín měl s přibývajícími minutami čím dál tím víc navrch, finálovou partii ovládl, a kdyby Bartolomeu a hned po něm hlavičkující Gajič netrefili jen břevno, mohlo být o výsledku rozhodnuto mnohem dřív.

Zmařené šance ale nakonec nemusely Páníkův celek mrzet. Finále i přes nervózní závěr a vyloučení kapitána Jugase v nastavení dotáhl k vítěznému konci, takže po 46 letech jásali zlínští fotbalisté nad ziskem druhé nejcennější domácí trofeje a cestou do pohárové Evropy. A jestliže jim ještě pomůže Manchester United a vyhraje příští středu ve Stockholmu Evropskou ligu, vyhnou se i kvalifikaci a zahrají si přímo základní skupinu.

Finále českého fotbalového poháru - MOL Cupu v Olomouci:
SFC Opava - Fastav Zlín 0:1 (0:1)
Branka: 20. Bartolomeu. Rozhodčí: Příhoda - Moláček, Dobrovolný. ŽK: Smola - Hnaníček, Kopečný, Bartolomeu, Janíček. ČK: 90.+4 Jugas (Zlín). Diváci: 11.219.
Opava: Fendrich - Hrabina, Simerský, Žídek, Čelůstka (73. Pospěch) - Schaffartzik, Radič (55. Jursa) - Kuzmanovič (62. Jurečka), Janetzký, Zapalač - Smola. Trenér: Skuhravý
Zlín: Dostál - Kopečný, Jugas, Gajič, Matejov - Vukadinovič (86. Fantiš), Traoré, Hnaníček (78. Janíček), Bartolomeu - Holík, Beauguel (90. Bačo). Trenér: Páník.

Reklama