Hlavní obsah

Zlín ukázal přímou cestu do Evropy. Pohár musí zajímat Slavii i Spartu

Liga mistrů je lákadlem největším, start v Evropské lize je ovšem pro české fotbalové kluby již po léta mnohem reálnější. A přímý postup do základní skupiny, jehož se letos dočkal Zlín, je přímo ideální. Stačí jediné, vyhrát MOL Cup. A vzhledem k tomu, jak jistě za mistrovským titulem kráčí v lize Plzeň, je domácí pohár lákavou pojistkou i pro její nejambicióznější konkurenty, Slavii a Spartu.

Zlínská cesta do Evropy

 
Článek

Příští český šampión téměř jistě postoupí přímo do základní skupiny Ligy mistrů. A vzhledem k postavení v tabulce po 11 kolech málokdo pochybuje, že po zisku, který se může za start v milionářské soutěži reálně vyšplhat až k půlmiliardě korun, skočí Plzeň.

Na vicemistra pak zbyde trnitá cesta z kvalifikace Ligy mistrů. Naopak vítěz MOL Cupu bude mít bez jakékoliv podmínky jistý přímý postup do Evropské ligy. S jednou výjimkou. Pokud vítěz domácího poháru skončí v lize na první či druhé příčce, nadřazeny mu budou cesty do Ligy mistrů a jistota účasti v EL přejde na třetí tým z konečné ligové tabulky.

Obě pražská S samozřejmě dál hledí k Lize mistrů, momentálně však reálně už jen k její kvalifikaci. A pokud by ani na ni nedosáhly, může být přímá zlínská cesta do Evropské ligy příjemnou náplastí.

Šilhavý a Stramaccioni se shodují

Slavia odpoledne hraje osmifinále v Jihlavě a Sparta doma s Baníkem.

„Jihlava se teď trápí v lize, takže se určitě bude chtít rehabilitovat. Kde jinde než se Slavií. My ale taktéž, stejně jako oni jsme teď prohráli doma. Máme v poháru nejvyšší ambice, takže samozřejmě chceme vyhrát a postoupit," ujišťuje Jaroslav Šilhavý, trenér Slavie.

„Pohár je velmi důležitý. Jako u ligy i u něj platí, že v něm Sparta chce dosáhnout vždy nejlepšího umístění. Zároveň moc dobře vím, jak důležité pro fanoušky je, abychom právě Baník porazili. Na pohárový zápas nyní soustředíme veškerou svou energii," přizvukuje mu letenský kolega Andrea Stramaccioni, jehož Sparta na ostravského soupeře narazí znovu již v neděli také v lize.

Středeční zápasy osmifinále MOL Cupu:
14:30 Jiskra Domažlice - FK Mladá Boleslav,
15:00 Vlašim - Fastav Zlín,
17:00 Sparta Praha - Baník Ostrava (ČT sport),
18:00 Vysočina Jihlava - Slavia Praha.

Reklama

Související témata: