Hlavní obsah

Stramaccioni cítí důvěru Sparty v projekt, který nefunguje. Jak dlouho ještě...?

Praha

Žádný jiný trenér v českém klubovém fotbale neměl takové podmínky, jaké dostal od Sparty on. Jenže projekt Andrea Stramaccioni a spol. nefunguje. Na misce vah přibývají jen samá negativa. Hladké vyřazení v předkole Evropské ligy, neuvěřitelně rychlá ztráta nadějí na mistrovský titul, navrch středeční krach v osmifinále domácího poháru s Baníkem. „V neděli proti němu nastoupíme v lize znovu, máme 72 hodin na přípravu. Musíme rychle obrátit list,“ vede si italský kouč svou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Majitel Sparty Daniel Křetínský měl o projektu s italským koučem rozhodně jiné představy...

Článek
Fotogalerie

Fanoušci Sparty už ani neprotestují, když se jejich týmu nevede. Podzimní cyklus formy je daný. Jeden zápas slušný a velké naděje, že se všechno obrací k lepšímu. Hned příště ovšem obrovské zklamání a krok zpátky.

Trochu málo na klub, který chtěl konečně dosáhnout na mistrovský titul, nemyslíte...? Andrea Stramaccioni ovšem nepropadá panice, všechno dokáže vysvětlit. Kdyby jeho chlapci na hřišti šermovali kopačkami tak dovedně, jak italský kouč vládne slovy, úspěch by musel být zaručen.

Co také řekl po vyřazení z MOL Cupu, jehož vítěz bude mít jistou účast ve skupině Evropské ligy?

O trpělivosti vedení Sparty - Nejeden fotbalový expert poukázal, že jakýkoliv český trenér by s výsledky, jež na Letné vykazuje Ital, už dávno letěl. „I přes všechny problémy myslím, že vedení klubu věří v projekt, který nastartovalo. Ale samozřejmě byste se museli zeptat vedení. Za něj nemohu mluvit."

O svojí pozici - Již nyní je prakticky jisté, že Stramaccioni se podepíše pod tragický podzim, jaký Sparta ještě neměla. „Nikdo není rád, že jsme vypadli, ale musíme situaci čelit. Je to realita. Nesmíme se vzdávat, nechceme uhnout z naší cesty. Ztrácíme čtyři body na druhé místo, musíme dosáhnout na Ligu mistrů."

O nesplnění cíle - V lize je Sparta zatím jen pátá, a tak měl být domácí pohár solidní pojistkou pro případ, že na nejvyšší příčky znovu nedosáhne. „Nebudeme nic skrývat, ztratili jsme další cíl, který jsme si před sezónou stanovili. Proto jsme tak zklamaní."

O přístupu hráčů - První poločas proti Baníku označil Stramaccioni za nejhorší pod jeho vedením. Prý dokonce poprvé v kariéře uvažoval, že ještě do přestávky hned dvakrát vystřídá. „Přístup hráčů v prvním poločase v pořádku nebyl. Na jeho konci jsem byl hodně vytočený. Když tři, čtyři, pět hráčů hraje pod své možnosti, máte problém. Nemyslím si ale, že některý z nich zápas podcenil, tím jsem si jistý."

O návratu dalšího ztraceného syna - Na neustálé veletoče v sestavě italského stratéga si už všichni museli zvyknout. A tak ve středu poprvé od srpna poslal na hřiště i Marca Janka. Rakouský náhradník dal poměrně brzy svůj první soutěžní gól za Spartu a v rozstřelu proměnil penaltu. „V posledních týdnech Marc dobře trénoval. Při zranění Kadlece a Juliše jsem chtěl mít na lavičce hrotového útočníka. Janko je v dobré kondici, mluvil jsem s ním. On sám ví, že své angažmá ve Spartě nezačal dobře. Ale když je někdo v dobré kondici, není důvod ho nevyužít."

Reklama