Hlavní obsah

Ať je finále na Letné, shodli se Tvrdík s Peltou. Hrát se však bude jinde

Praha
Aktualizováno

Finále MOL Cupu, v němž se utkají fotbalisté Slavie a Jablonce, se uskuteční ve středu 9. května od 20:15 v Mladé Boleslavi. Šéfové obou klubů, Jaroslav Tvrdík a Miroslav Pelta, se přitom shodli, že hrát by se mělo na Spartě. Fotbalová asociace ČR (FAČR) však dala přednost neutrální půdě a vybrala stadión, který mají oba finalisté na půl cesty.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Michal Trávník z Jablonce a Per Egil Flo ze Slavie během ligového utkání.

Článek

Rozhodnuto. Dějištěm finálového zápasu letošního ročníku fotbalového MOL Cupu bude Mladá Boleslav. Městský stadión tak ve středu 9. května od 20:15 uvidí prestižní bitvu mezi Slavií a Jabloncem. Los v sídle FAČR rozhodl, že v roli domácího týmu bude vystupovat pražský klub.

Ve hře byly i jiné alternativy. Třeba pražská Letná. "Zvedl jsem telefon, pogratuloval předsedovi Jablonce a zeptal se ho, kde chtějí hrát. Pan Pelta mi sdělil, že na Spartě. Plně jsem tento návrh podpořil a pana předsedu Malíka informoval o shodě obou klubů..." napsal na Twitteru slávistický šéf Jaroslav Tvrdík.

Jeden z jeho kolegů se však vyjádřil opačně. „SK Slavia navrhuje pro konání finále poháru stadióny Strahov, Eden, Teplice či Plzeň. Pelta s Jabloncem lobbují pro Letnou. Věříme, že vyhraje rozum," napsal Tomáš Syrovátka, člen představenstva Slavie.

Zvítězilo hledisko neutrální půdy

Tvrdík pak rozpor ve stanoviscích jeho klubu vysvětlil tím, že k finále na Spartě má prý výhrady Policie ČR a chyběl také souhlas vedení Sparty.

Volba tak padla na Mladou Boleslav. „Chtěli jsme prioritně, aby se naplnil sportovní rámec fair play, tj. aby se hrálo na neutrální půdě. Zároveň jsme chtěli stejně jako v loňském ročníku vyjít maximálně vstříc fanouškům obou klubů, pro které je Mladá Boleslav přibližně stejně vzdálená," vysvětluje Michal Jurman, ředitel Oddělení komunikace FAČR.

V Mladé Boleslavi se finále hrálo již před třemi lety, Liberec po výsledku 1:1 porazil na penalty právě rivala z Jablonce.

Radův tým je ve finále poosmé, pohár vyhrál dvakrát. Sešívaní se do finále dostali po šestnácti letech, v samostatné české éře získali trofej třikrát.

Finálové utkání bude od 20:15 vysílat v přímém přenosu ČT sport.

Reklama