Hlavní obsah

Nejsme Liga mistrů... Finále české pohárové soutěže bude i s videem!

Aktualizováno

Marně celá fotbalová Evropa volá, aby i v Lize mistrů bylo nasazeno video. Češi naštěstí tak konzervativní nejsou. Na finále MOL Cupu mezi Slavií a Jabloncem bude nasazen videorozhodčí. Dohodly se na tom FAČR a LFA. Čeká se ještě na souhlas Mezinárodní pravidlové komise (IFAB). Finále se hraje 9. května od 20:15 v Mladé Boleslavi.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Světelná tabule s nápisem "Videorozhodčí přezkoumává situaci" během utkání Plzně se Spartou.

Článek

Obě odvety semifinále Ligy mistrů v týdnu poznamenaly chybné verdikty rozhodčích, které v konečném důsledku rozhodly o obsazení finále. Hlasy o zavedení videa i do elitní soutěže jsou však zatím marné.

Češi se k videu staví vstřícně. Vyvrcholení domácího poháru má být příkladem. Když finále, tak se vším všudy.

"Žádost o získání povolení ze strany IFAB již byla odeslána a verdikt očekáváme v nejbližších dnech. Současně věříme, že tento krok znamená začátek dlouhodobé spolupráce mezi LFA a FAČR v rámci projektu videorozhodčího," avizuje Tomáš Bárta, výkonný ředitel Ligové fotbalové asociace.

O nasazení videa minulý týden oficiálně zažádala Slavia, podle vyjádření FAČR však asociace o zavedení videa sama uvažovala.

Organizace je náročnější než v lize

"FAČR a LFA společně jednaly o využití režimu videorozhodčího na finálovém zápase MOL Cupu již několik týdnů, tedy ještě předtím, než byla známá finálová dvojice. Když jsme zaznamenali zájem také obou finalistů, byli jsme tak už na situaci připraveni. To nám v mnoha směrech urychlilo a také ulehčilo řešení všech následných kroků," poukazuje Martin Malík, předseda FAČR.

V ligové soutěži se video využívá od konce podzimu. Jeho nasazení je vázáno na televizní přenosy O2 TV Sport, jejíž přenosový vůz videorozhodčí využívá. Finále poháru však bude vysílat ČT sport, takže problém bylo třeba vyřešit.

"Finále MOL Cupu je z pohledu organizace využití videorozhodčího významně náročnější proti ligovému utkání. Jak z ekonomického, tak i technologického hlediska," souhlasí Bárta.

Reklama

Související témata: