Hlavní obsah

Everton udivuje Prahu výbavou a realizačním týmem, v němž je i klubový vědec

Praha

Fotbalový Everton na pražském CEE Cupu občas působí jako tým z jiné planety. V Česku byste stěží hledali tak vybavený dorostenecký tým, jakým je právě výběr s modrými dresy. Obhájci trofeje z loňska mají ve své výpravě někdejšího hráče Premier League i sportovního vědce.

Foto: Dominik Hejbal, Sport.cz

Trenéři Keith Southern (vlevo) a Paul Tait udílejí pokyny fotbalistům Evertonu U18.

Článek
Fotogalerie

"Dnešní fotbal po celé Evropě je výrazně ovlivněn sportovní vědou. Hráči jsou stále větší, rychlejší, fyzicky zdatnější," vysvětluje asistent Keith Southern práci jednoho ze svých kolegů.

"Máme sportovně vědní program, který vede John McKeown. Jeho tým se stará o zlepšení kondice, výživu, atletickou přípravu, zkrátka o vše, co ve fotbale potřebujete. Je to velmi důležitá problematika nejen v Anglii, ale i napříč Evropou," dodává někdejší hráč Premier League.

Ještě před začátkem utkání zástupci klubu postaví ke hřišti zvláštní přístroj na trojnožce, který má za úkol zaznamenávat pohyb hráčů na trávníku s využitím GPS techniky. Na tribuně mezitím zaujímají svá místa další dva zaměstnanci klubu, kteří nastavují kameru směrem k hřišti a zároveň otevírají notebook, na němž kromě přímého přenosu utkání budou vyskakovat i různé údaje.

Zhruba o tři čtvrtě hodiny později rozhodčí ukončuje první půli klání s Besiktasem a celá jedenáctka se schází na chodbě v útrobách stadiónu Evžena Rošického. A všech sedm členů realizačního týmu má i v tuto chvíli napilno. Analytik Kevin Reid si bere stranou hráče, kterému pouští video, jež nahrál během prvního poločasu, dalším fotbalistům se věnují sportovní terapeut Josh Jeffery a sportovní vědec Jack Dowling. Trenéři Paul Tait a Keith Southern hovoří k celému týmu a sem tam někomu něco ukáží na tabuli.

Realizační tým zužitkuje čtvrthodinu přípravy vskutku bezezbytku. Každý ví, co je jeho práce, a až do hvizdu rozhodčího je každá vteřina využita.

Reklama

Související témata: