Hlavní obsah

Anglická FA chce po brexitu omezit počet cizinců v Premier League

Londýn

Anglická Fotbalová asociace (FA) v reakci na blížící se britský odchod z Evropské unie navrhne snížit počet zahraničních hráčů v týmech Premier League ze současných 17 na 12. FA si od tohoto kroku zároveň slibuje podporu domácích odchovanců.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Radost fotbalistů Manchesteru City. Ilustrační snímek.

Článek

Představitelé asociace podle listu The Times předloží návrh klubům Premier League tento týden. Více než 12 zahraničních hráčů má aktuálně v hlavních týmech třináct z dvaceti prvoligových klubů.

V případě souhlasu s redukcí počtu cizinců FA na oplátku udělí povolení hrát všem zahraničním fotbalistům, kteří podepíšou smlouvu s klubem Premier League. Dosud FA uděluje povolení hráčům ze zemí mimo Evropskou unii či evropský hospodářský prostor (EEA) pouze po splnění přísných kritérií týkajících se odehraných reprezentačních zápasů.

Opatření by se týkalo i českých hráčů. Petr Čech je brankářem v Arsenalu, Aleš Matějů je z Brightonu na hostování v Brescii, Matěj Vydra hraje za Burnley a Tomáš Kalas hostuje z Chelsea v Bristolu. Právě Chelsea má v prvním týmu dvacet hráčů ze zemí mimo Britské ostrovy a další desítky po hostováních. Zřejmě by tak musela některé zahraniční hráče uvolnit.

"Když hrála Chelsea s Evertonem, tak jsem se všiml, že měli na soupisce jediného hráče z Anglie. Celá základní sestava byla ze zahraničí," řekl Kalas na dnešním setkání s novináři. "Nevím, jestli to moji pozici může zhoršit, nebo zlepšit, ale určitě může rozhodnout, co se mnou bude. Mně to ani nevadí, ale hlavně ať se to rozhodne co nejdříve, abych věděl, kde a kdy budu hrát," dodal reprezentační stoper.

Nemyslí si ale, že se k tomuto kroku sáhne, a to z finančních důvodů. "Tyhle debaty jsou tam už delší dobu. Jsem zvědavý, co udělají. Když to vezmu jen z finančního hlediska, tak stát tím přijde o docela dost peněz, protože my tam odvádíme docela slušné daně. Sám jsem zvědavý, jak to dopadne," dodal Kalas.

Také podle Jiřího Skaláka, který hraje druhou anglickou ligu za Millwall, k tomuto kroku nedojde. "Já si nemyslím, že sníží limity hráčů, protože by liga přišla o spousty skvělých fotbalistů," uvedl.

Pokud se nicméně kluby s FA na pravidlech po brexitu nedohodnou, může se stát, že hráči z EU budou muset k získání pracovního povolení splnit stejná kritéria jako nyní právě cizinci z ostatních zemí.

Británie odejde z Evropské unie 29. března příštího roku.

Reklama

Související témata: