Hlavní obsah

Dětský doprovod před zápasy Premier League? Rodiče musejí vytáhnout i dvacet tisíc!

Praha

Chceš před zápasem West Hamu v anglické fotbalové lize doprovodit na trávník některou z hvězd londýnského klubu? Není problém. Tvoji rodiče ale musejí sáhnout do kapsy pro 700 liber (přes 20 tisíc korun). Zpoplatněné maskoty má polovina klubů Premier League i některé z druhé nejvyšší soutěže. Fanoušci na Ostrovech to označují za skandální.

Foto: Profimedia.cz

Nástup fotbalistů Tottenhamu a Cardiffu s dětmi k utkání Premier League.

Článek

„Je naprosto odporné, že bohatší děti mohou získat takovou výsadu. Když jsem byl kluk, role maskota byla odměnou za loajalitu ke klubu, který miluješ. Koupit si to je nepřijatelné, jde o výsměch všem ušlechtilým věcem, které anglický národní sport představuje," citoval web BBC přispěvatele respektovaného britského serveru Resolver. Spousty dalších příznivců označují počínání klubů za skandální a pobuřující.

Bez poplatku fungují Manchester City, Everton, Fulham, Huddersfield, Newcastle United, Southampton, Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester United. Poslední kvarteto vybírá maskoty náhodně z juniorského fanklubu. Z elitních klubů kasíruje rodiče Tottenham. Cena za zážitek potomka s hrdiny Spurs v čele s reprezentačním útočníkem Harrym Kanem? Čtyři sta pět liber, tedy téměř 12 tisíc korun.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Malý fanoušek Chelsea.

Kromě předzápasového nástupu sumy zahrnují klubový dres, vstupenku na utkání, fotografii s podpisy hráčů. V některých případech i setkání s vybraným fotbalistou. Nejlevnější balíček nabízí Bournemouth (5 300 korun), ovšem bez lístku. Hned sedm klubů Premier League ale trumfne druholigové Swansea s 478 librami (téměř 14 tisíc korun).

„Po sestupu z Premier League jsme ceny snížili, zahrnují také pohoštění pro čtyři osoby a účast v poločasové soutěži na hřišti. Pro každý zápas navíc dáváme k dispozici jedno místo zdarma," řekl BBC tiskový mluvčí Swansea. Jiný velšský klub Cardiff City, hrající nyní anglickou ligu, si účtuje o polovinu méně (6 500 korun). Na většinu domácích utkání vyprodá všech jedenáct míst.

„Syn dostal dres, podepsanou fotografii a setkal se s trenérem Warnockem. Užil si to. Místa v hledišti ale nebyla z nejlepších, a pozápasové setkání s hráči proběhlo až příliš rychle," uvedl Claire Blake, otec 8letého klučiny, jednoho z maskotů při zářijovém duelu Cardiffu s úřadujícím šampionem Manchesterem City. „Měli jsme štěstí, že na nás vyšel tak velký zápas. Nejsem si jistý, že stejnou částku zaplatím za utkání proti jiným týmům," dodal Blake.

Poplatky za maskoty v Premier League
West Ham United700 liber (20 300 korun)
Leicester City600 liber (17 400 korun)
Tottenham Hotspur405 liber (11 745 korun)
Wolves395 liber (11 450 korun)
Crystal Palace375 liber (10 880korun)
Brighton350 liber (10 150 korun)
Burnley300 liber (8 700 korun)
Cardiff City255 liber (7 400 korun)
Watford250 liber (7 250 korun)
Bournemouth185 liber (5 300 korun)
ArsenalEvertonChelseaFulhamHuddersfieldLiverpoolManchester CityManchester UnitedNewcastleSouthamptonBez poplatku

Reklama