Hlavní obsah

Tak trochu schizofrenie. Vydru při exekuci penalty zastavil odmávaný ofsajd

Praha

Po třech měsících se mohl Matěj Vydra zapsat mezi střelce Burnley, ale měl smůlu. Když se totiž ve dvacáté minutě utkání 3. kola FA Cupu proti Barnsley chystal k exekuci pokutového kopu, a dokonce udělal první tři kroky směrem k míči, došlo tak trochu k schizofrenní situaci. Rozhodčí Hooper ho zastavil. Pro ofsajd! Ex post totiž usoudil, že situaci, po níž nařídil penaltu, předcházelo postavení mimo hru.

Foto: Craig Brough, Reuters

Český útočník Burnley Matěj Vydra čeká v duelu 3. kola FA Cup na zahrání pokutového kopu.

Článek

Hned na devět sobotních zápasů FA Cupu bylo totiž nasazeno video. Střetnutí Burnley proti Barnsley bylo jedním z nich.

Český legionář Vydra se tak stal nechtěným protagonistou situace, o které diskutuje celá fotbalová Anglie.

Před exekucí penalty, na kterou se chystal, totiž nic nenasvědčovalo tomu, že by sudí byl na pochybách, zda ji nařídil správně. Žádná signalizace, žádné upozornění na tabuli, že v Uxbridge vzdáleném 235 mil videorozhodčí verdikt Simona Hoopera přezkoumávají a dohadují se, zda rozhodl správně.

„Byl a jsem velkým zastáncem systému VAR, ale tohle nechápu. Mně a mým asistentům trvalo pouhé čtyři vteřiny, abychom poznali, že faulu Cavarého na Vydru předcházel ofsajd. Hned nám bylo jasné, že se penalta kopat nemá," nechal se slyšet domácí kouč Sean Dyche.

„Proč tedy potřebovali lidé u videa osmdesát či devadesát sekund na to, aby dospěli k stejnému závěru jako my?!"

Vydra, který dostal po dlouhé době příležitost nastoupit v základní sestavě Clarets, se už rozbíhal k exekuci penalty, když rozhodčí Hooper zvedl ruce nad hlavu a signalizoval, že se situace vyhodnocuje u videa.

„Pokud k takovéto situaci dojde, měl by dát rozhodčí jasně najevo, že ji řeší systém VAR. Tím že balón vezme a nenechá ho v šestnáctce na značce penalty. Tím by se předešlo zmatkům, nedorozuměním a všelijakým pochybnostem," kroutil nechápavě hlavou trenér Dyche.

Jeho tým se nakonec ale penalty přece jen dočkal. Mimochodem první po 55 zápasech, které na domácím hřišti odehrál. Rozhodčí Hooper ji nařídil ve druhé minutě nastavení po faulu na Vydru. Svůj verdikt tentokrát neodvolal, český legionář se však podruhé k exekuci pokutového kopu nepostavil. Ujal se jí Novozélanďan Wood, penaltu proměnil a Burnley díky jeho trefě postoupilo do dalšího kola.

Reklama