Hlavní obsah

Velká ztráta pro fotbal, složil Čechovi poklonu i Special One

Londýn/Praha

Poklony a slova uznání mu skládal kdekdo. Čechovi soupeři, stejně jako gólmani, s nimiž soupeřil v Chelsea i potom v Arsenalu o místo brankářské jedničky. Brankáři, jejichž rekordy na scéně Premier League překonával, takže jméno českého legionáře teď v historických statistikách figuruje úplně nejvýš. Střelci, které přiváděl svými zákroky do stavu zoufalství i zmaru. Casillas, Courtois, Cudicini, Foster, ti všichni oceňovali, co Petr Čech pro fotbal na Ostrovech i ve světě znamenal. A kdyby jen oni, i portugalský kouč José Mourinho se přidal k zástupu těch, co litují ohlášeného Čechova odchodu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér José Mourinho ještě v době, kdy trénoval londýnskou Chelsea.

Článek

Připomeňte si, co řekl Petr Čech o konci kariéry v listopadu 2018?

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Petr Čech - momenty jeho kariéry

Na velká slova býval a je „The Special One" obvykle skoupý. Tedy pokud nechce právě upozornit sám na sebe.

Když ale Petr Čech v úterý s předstihem oznámil, že v létě ukončí svou dvacet let trvající profesionální kariéru, ani José Mourinho uznáním a respektem k českému gólmanovi nešetřil.

„Je to velká ztráta pro fotbal," řekl v rozhovoru pro Sky Sports New José Mourinho a připomněl, že společně s Čechem začínali v roce 2004 svou kariéru v anglickém fotbale a společně psali nejslavnější kapitoly Chelsea.

„Bylo mi ctí, že jsem z Petra v tak mladém věku udělal brankářskou jedničku ve špičkovém týmu Premier League," vzpomněl hned na první sezonu, kdy získali s Blues mistrovský titul.

„Gratuluji mu k tak úžasné kariéře. Je to velká ztráta pro fotbal, ale historie nemůže být vymazána," skládal charismatický a zároveň hodně kontroverzní portugalský trenér Mourinho poklonu a hold Čechovi a všemu, čeho na Ostrovech dosáhl v barvách Chelsea a Arsenalu.

Triumfu v Lize mistrů a Evropské lize. Čtyřem primátům v Premier League, stejně jako pěti vítězstvím v FA Cupu, nejstarší soutěži světa. Třem primátů v Ligovém poháru, ale 443 zápasům dosud odchytaným v Premier League rovněž. O 202 čistých kontech v PL nemluvě.

„Po tomto dni je to vše o něm. O jeho číslech, čistých kontech, titulech, profesionalitě," pravil uznale Special One.

Reklama