Hlavní obsah

Po nejtěžším debaklu Chelsea za posledních 28 let utekl manažer Sarri ze hřiště

S hlavou sklopenou zamířil okamžitě po závěrečném hvizdu do tunelu. Šestigólový příděl, který Chelsea v nedělním šlágru fotbalové Premier League od Citizens schytala, trenéra Maurizia Sarriho zdrtil. Šlo o neskutečnou potupu. O největší debakl Blues za posledních osmadvacet let. Nejspíš i proto minul bez povšimnutí domácího kouče Pepa Guardiolu, který k němu mířil a podával mu ruku.

Sestřih utkání 26. kola Premier League Manchester City - ChelseaVideo: DIGI CZ

 
Článek

„Neviděl mě. Mluvil jsem s jeho asistentem Gianfrancem Zolou a mezi námi skutečně není žádný problém. Máme spolu naopak dobrý vztah," hájil Guardiola svého kolegu, protože chápal, jak moc musel být zlomený.

Aby ne... Před deseti dny schytala Chelsea čtyřgólový výprask na hřišti Bournemouthu, v neděli pak debakl ještě o dvě branky vyšší na Etihad Stadium. Tentokrát s autogramem domácího kanonýra Agüera, který nastřílel znovu hattrick. Už jedenáctý v Premier League, čímž vyrovnal rekord legendárního Alana Shearera.

„Bude to jedna z nejhorších nocí v mé kariéře," nedovedl kapitán Chelsea Cesar Azpilicueta pochopit, co se s jeho mužstvem stalo. „Těžké to vysvětlovat. Mohu se jen omluvit fanouškům, protože tohle prostě není přijatelné."

Ani Sarri nechápal a nedovedl příčiny ostudného debaklu vysvětlit. „V motivaci hráčů to rozhodně nebylo," reagoval, když mu po zápase připomínali jeho nedávné pochybnosti, zda je tím pravým mužem, který dokáže hráče motivovat.

„Naopak, v týdnu jsem měl dobré pocity, a i před utkáním jsem byl přesvědčený, že jejich motivace je na správné úrovni. Jenže už ve čtvrté minutě jsme dostali hloupý gól a už jsme nebyli schopni se dostat do hry. Naopak jsme dělali spoustu chyb proti soupeři, který hrál fantastický fotbal," přiznával Sarri, že Citizens byli o dvě třídy lepší.

Proměnu svého mužstva nedovede italský kouč pochopit. „Na začátku soutěže jsme hráli lépe na soupeřových hřištích než doma, teď je tomu měsíc přesně naopak. Nechápu to, ale nezbývá mi než dál pracovat."

Otázkou ale samozřejmě je, zda k tomu bude mít ještě čas a prostor. „Nevím, na to se musíte zeptat v klubu. Jako trenér jsem v ohrožení pořád, takže se tím ani příliš netrápím," připustil Sarri, že se po sérii porážek a propadu na šestou příčku tabulky pohybuje na velmi tenkém ledě.

„Ale myslím, že se s vedením Chelsea sejdeme. A sám bych uvítal, kdyby mi majitel klubu Roman Abramovič zavolal," připustil, že na kobereček nejspíš půjde.

Ruský oligarcha se možná do té doby doslechne, jak trenér Manchesteru City Pep Guardiola svého kolegu hájil a jakou empatii projevil.

„Na realizaci svých myšlenek a nápadů potřebuje čas. Lidé nechápou, jak těžký je pro každého trenéra první rok v novém klubu. Myslí si, že nakoupí hráče a výsledky se okamžitě dostaví, ale tak tomu není. Sám jsem si tím v City prošel, i má první sezona byla obtížná. Hodně záleží na důvěře majitelů," obhajoval Sarriho.

A nebylo to jen proto, že kouč Chelsea za trenérským kolegou dodatečně přišel a podal mu ruku s omluvou, že ho při kvapném odchodu ze hřiště neviděl.

Reklama