Hlavní obsah

Smutná zpráva. Brankářská legenda odešla do fotbalového nebe

Aktualizováno

Fotbal pláče. Ve věku 81 let zemřel anglický fotbalový brankář Gordon Banks. Mistr světa z roku 1966 bývá považován za jednoho z nejlepších gólmanů historie. Informaci o úmrtí legendárního gólmana zveřejnil v úterý jeho bývalý klub Stoke City a následně vše potvrdila rodina zesnulého brankáře.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Vzpomínka na legendárního gólmana Gordona BankseVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

„S velkým zármutkem musíme oznámit, že Gordon zemřel ve spánku během noci. Jsme zdrcení ze ztráty skvělého člověka, na nějž nám zůstane spousta krásných vzpomínek,“ stojí ve zveřejněném prohlášení. Rodina dál prosí fanoušky i média o respektování soukromí v této těžké chvíli.

V myslích fanoušků zůstane Banks nejen kvůli titulu mistra světa z roku 1966. Sám tvrdil, že nezapomenutelný bude hlavně jeho zákrok z MS v Mexiku proti Pelému, legendárnímu Brazilci. „Na to, že jsem mistr světa, si nikdo nebude pamatovat, ale na tu šanci Pelého, co jsem chytil, ano,“ vykládal novinářům anglický brankář. V letech 1966 až 1971 Bankse určila FIFA Brankářem roku.

Banks odstartoval profesionální kariéru v třetiligovém Chesterfieldu, v nejvyšší soutěži odchytal v dresu Leicesteru a Stoke téměř 500 utkání. V reprezentaci nastoupil do 73 zápasů, v 35 udržel čisté konto.

Na jaře 1972 byl vyhlášen nejlepším fotbalistou Anglie, ale o pár měsíců později měl vážnou automobilovou nehodu. Po ní i přes okamžitou operaci přestal vidět na pravé oko, a tak musel ve 34 letech s vrcholovým fotbalem skončit.

Smrt legendy zasáhla fotbal. Bývalý vynikající anglický reprezentant Gary Lineker hned smutnil na sociální síti. „Ach ne. Gordon Banks, můj největší hrdina, zemřel. Byl jedním z nejlepších brankářů všech dob, byl to skvělý člověk RIP Gordon,“ napsal Lineker.

„Všichni truchlíme. Odpočívejte v pokoji, legendo Anglie. Vzpomínky na vás budou žít navždy. Naše myšlenky teď v téhle těžké chvíli směřují k vaší rodině,“ neskrýval smutek ani Raheem Sterling, anglický reprezentant a hráč Manchesteru City.

„Je to moc smutná zpráva pro fotbal, Stoke i celou Anglii. Zemřel jeden z největších fotbalistů všech dob. Myslím v téhle smutné chvíli na vaši rodinu,“ uvedl další z bývalých reprezentantů sir Geoff Hurst. Je jediným hráčem, který vstřelil ve finále MS tři góly.

Smutek neskrýval ani další bývalý vynikající brankář Peter Shilton. „Jsem zničený. Ztratil jsem svého hrdinu. Chci vyjádřit upřímnou soustrast celé rodině,“ napsal Shilton.

Reklama

Související témata: