Hlavní obsah

Premier League má nového krále! Nejlepším hráčem soutěže byla zvolena hvězda Liverpoolu

Londýn/Praha

Hráčem roku v rámci Premier League je poprvé od roku 2005, kdy anketu ovládl John Terry, obránce. Na pomyslný trůn usedl stoper Liverpoolu Virgil van Dijk. Reprezentant Oranje svým triumfem navázal na svého spoluhráče Mohameda Salaha, jenž v anketě zvítězil minulý rok, a je celkově čtvrtým Nizozemcem v historii, který byl hráčem roku zvolen.

Foto: Barrington Coombs, ČTK/AP

Nejlepším fotbalistou roku v rámci Premier League se stal Virgil van Dijk.

Článek

Základní pilíř sestavy v současné době druhého celku tabulky je v současné době článkem nejlepší obrany Premier League. V 36 zápasech Liverpool inkasoval pouhých dvacet branek a dva zápasy před koncem sezony je jen bod za vedoucím Manchesterem City.

Spolu s Van Dijkem byli do užšího výběru nominováni i jeho spoluhráč Sadio Mané, hvězda Chelsea Eden Hazard a trojice hráčů Manchesteru City, Raheem Sterling, Sergio Agüero a Bernardo Silva. Vítěze si volili hráči, kteří jsou členy Asociace fotbalových profesionálů (PFA), organizace, která sdružuje profesionální hráče v Anglii a Walesu.

„Myslím si, že je to nejvyšší pocta, kterou můžete získat, když vás vyberou hráči, proti nimž každý týden nastupujete. Je to mimořádné. Jsem pyšný a poctěn," cituje kapitána nizozemského národního týmu ČTK.

Van Dijk, který s dospělým fotbalem začínal v nizozemském Groningenu, je hráčem Liverpoolu od ledna 2018. Klub z Anfield Road jej koupil ze Southamptonu za rekordních 75 milionů liber.

Kategorii mladých hráčů, ve které volili novináři, ovládl Raheem Sterling z Manchesteru City, který převzal žezlo po svém spoluhráči Leroyi Saném. Druhého Van Dijka porazil útočník, který v letošní sezoně skóroval už sedmnáctkrát, o rovných sto hlasů.

Kategorii fotbalistek ovládla Van Dijkova krajanka Vivianne Miedemová, která od roku 2017 působí v londýnském Arsenalu. Nejlepší mladou hráčkou se pak stala dvacetiletá Georgia Stanwayová z Manchesteru City.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

Double Dutch @virgilvandijk 🔶🦁🤞🏼

Příspěvek sdílený Vivianne Miedema (@viviannemiedema),Dub 28, 2019 v 3:37 PDT

Reklama