Hlavní obsah

Chelsea hlásí: Vítej zpátky, Big Pete! Čech nastupuje do manažerské funkce

Londýn
Aktualizováno

Jak před časem propálila televizní stanice Sky Sports, tak se také stalo. Brankář Petr Čech se po konci hráčské kariéry vrací do fotbalové Chelsea. De facto v roli sportovního ředitele, na manažerském postu se však bude rozkoukávat ve funkci definované jako poradce pro sportovní a technický úsek. Dlouholetý gólman Blues dokončil kariéru v konkurenčním Arsenalu a poslední zápas odchytal nedávno ve finále Evropské ligy v Baku (1:4) právě proti svojí Chelsea...

Foto: Sport.cz

Petr Čech se mohl v Chelsea polaskat i s trofejí pro vítěze Premier League za sezonu 2009/10.

Článek

Zpátky doma... Petr Čech se vrací do Chelsea, kde bude působit jako poradce sportovního a technického úseku. Ve své nové roli bude na všech úrovních v klubu poskytovat podporu a rady ohledně sportovního směřování klubu a rovněž propojovat všechny týmy. Dále pak bude zajišťovat účinnou spolupráci všech technických úseků Chelsea.

Jeho hlavním sídlem se stává tréninkové centrum v Cobhamu – bude úzce spolupracovat s ředitelkou klubu Marinou Granovskou. Zároveň bude v denním kontaktu s trenérským a realizačním týmem A-mužstva, s nímž se bude účastnit všech zápasů. Hlavní náplní jeho práce budou rady a konzultace s důrazem na strategii a výkon.

„Je mi velkou ctí, že jsem dostal možnost se vrátit do Chelsea a pomáhat klubu k co nejlepším výkonům na nejvyšší úrovni. Chci přispět k pokračování úspěchů, kterých klub v posledních patnácti letech dosáhl. Těším se na nové výzvy a doufám, že plně využiju svoje fotbalové znalosti a zkušenosti a dopomůžu týmu k dalším úspěchům,“ říká Čech. „Po skončení kariéry jsem říkal, že si vezmu čas, položím si všechny nabídky před sebe a vyberu si tu, která se mně bude zdát nejlepší. A Chelsea přišla s nabídkou, která nešla odmítnout.“

Láká ho i trenérská dráha

Z Čecha se tak stává manažer, i když dřív nevylučoval ani trenérskou dráhu. „Trenérská práce je pro mě zajímavá a do budoucna bych si chtěl dodělat profesionální licenci. Nabídka od Chelsea ale byla taková, že jsem se rozhodl ji vzít a trénování odsunout na později," líčí Čech, který ani v nové funkci nevynechá tradiční návštěvu Livesport Fotbalové školy Petra Čecha. Na přelomu června a července se koná už počtrnácté. „Na děti z mé školy si stoprocentně udělám čas. Tak jako každý rok."

Svůj přesun do nové role Čech konzultoval i se svým agentem Viktorem Kolářem ze společnosti Sport Invest, který za ním stojí po celou jeho kariéru. „Návrat Petra do Chelsea, navíc do nejužšího vedení klubu, jen potvrzuje pozici, kterou si v Anglii vybudoval: naprostý profesionál na hřišti i mimo něj, který o všech svých krocích, ale i o fotbale jako takovém, neustále přemýšlí," poukazuje Kolář. „V nové pozici bude Petr vytvářet a řídit sportovní strategii Chelsea, jeho záběr bude obrovský, s čímž přijde i velká odpovědnost. Petr se však na novou výzvu těší a já nepochybuji, že ji úspěšně zvládne."

Foto: Sport.cz

Květen 2007, Petr Čech poprvé s trofejí pro vítěze FA Cupu. Blues díky gólu Didiera Drogby v prodloužení na rekonstruované Wembley ve finále zdolali Manchester United.

Stejně tak vedení Chelsea. „Máme velkou radost, že Petra můžeme opět přivítat v Chelsea, která mu tak dlouho byla domovem," pochvaluje si Marina Granovská. „Během let, které v klubu strávil jako aktivní hráč, se osvědčil jako jeden z nejoddanějších, nejúspěšnějších a nejohleduplnějších profesionálů, jaké jsme tu kdy měli. Jsme proto nadšení, že můžeme do dalších let počítat s jeho znalostmi a fotbalovou expertizou. Vždycky jsme měli jasno v tom, že až Petr ukončí kariéru, zase se s ním v Chelsea shledáme, a nemohli jsme si přát lepší načasování."

Během zářné kariéry na Stamford Bridge vyhrál Petr Čech všechny velké klubové trofeje a pocty včetně Ligy mistrů. Překonal rekord Petera Bonettiho v počtu čistých kont v brance Chelsea a stal se jednou z ikon klubu. Za Blues odehrál celkem 494 zápasů a získal 13 velkých trofejí. Poté přestoupil do Arsenalu, v jehož dresu minulý měsíc uzavřel impozantní kariéru.

Reklama

Související témata: