Hlavní obsah

Fotbalová revoluce? Anglický fotbal slaví úspěch s testováním trestných lavic

Praha

Anglický fotbal bude i v nadcházející sezoně zkoušet trestné lavice, kam rozhodčí může hráče na deset minut vyloučit za nesportovní chování. Fotbalová asociace novinku testovala v posledních dvou letech ve dvou nejnižších soutěžích a nyní ji rozšíří až do páté ligy.

Foto: Profimedia.cz

Anglický fotbal slaví úspěch s testováním trestných lavic (ilustrační foto)

Článek

"Rozhodli jsme se pro to po úspěšných ohlasech od hráčů, rozhodčích i trenérů," uvedla asociace v prohlášení s tím, že díky zavedení trestných lavic ubylo nesportovního chování jako jsou hádky s rozhodčím atd. o 38 procent. "Zkoušky ukázaly, že pravidlo má na chování ohromný efekt," dodala asociace.

Pro hráče novinka znamená, že rozhodčí je může při udělení žluté karty za nesportovní chování vyloučit na deset minut. Pokud fotbalista zamíří na trestnou lavici podruhé, už se nesmí znovu zapojit do zápasu, ale pokud má tým ještě k dispozici střídání, může ho po uplynutí trestu vystřídat.

Podle statistik Fotbalové asociace se nové pravidlo setkalo s dobrým ohlasem. Prohřešků proti nesportovnímu chování ubylo o 38 procent a 72 procent hráčů, 77 procent trenérů a 84 procent rozhodčí by uvítalo zavedení pravidla na trvalo.

Reklama

Související témata: