Hlavní obsah

Anglické kluby čeká hromadný úprk fotbalistů z Afriky

Jan KrůtaPrávo

Klubům anglické Premier League může v lednu chybět až jednatřicet fotbalistů, kteří se připojí ke svým reprezentačním týmům na mistrovství Afriky v Angole. Koná se od 10. do 31. ledna, ale i s přípravou a následnou pauzou mohou někteří absentovat i šest týdnů.

Článek

Nejvíc postižen bude Portsmouth. Z jeho kádru jede na šampionát šest hráčů. A to může být pro poslední klub tabulky velká rána. „Musíme to brát jako fakt, já s tím nic nenadělám,“ komentoval to kouč Avram Grant, který tým převzal v listopadu.

Portsmouth má velké finanční problémy a nedá se očekávat, že by nějak výrazně posílil. „Nemají široký kádr a tohle období je může poslat do druhé ligy,“ míní bývalý fotbalista Liverpoolu Alan Hansen, který s klubem získal osm titulů a dnes pracuje jako expert BBC.

O skutečné hvězdy přijde Chelsea: nahradit Drogbu, Kaloua, Essiena a Mikela bude těžké. „Víme o tom dlouho. Věřím, že si dokážeme poradit i bez nich,“ tvrdí gólman Petr Čech. „O kluky nemám strach, kádr je široký. Klidně bychom postavili dvě dobré jedenáctky. Naše plány na titul tohle rozhodně nenabourá,“ říká sebevědomě útočník Didier Drogba.

Kanonýr z Pobřeží slonoviny vnímá účast na africkém mistrovství jako vrchol. „Pro nás je to strašně důležitá akce. Děláme vše pro to, abychom zpropagovali náš kontinent, každý se chce ukázat. I když by stálo za zvážení, zda by se v budoucnu nemohlo hrát mistrovství Afriky ve stejném termínu jako evropský šampionát,“ zamýšlí se Drogba, který hrál včera za Chelsea na delší dobu naposledy.

V celé Premier League je pouze pět klubů, které africký šampionát nezasáhne: Manchester United, Liverpool, West Ham, Birmingham a Blackburn. „Uvidíme, zda z toho Manchester dokáže něco vytěžit. Záležet bude hlavně na Chelsea, která má však v lednu relativně lehký los,“ naráží Hansen na ligové souboje s Hullem, Sunderlandem, Birminghamem a Burnley.

Týmy, které na čas přijdou o hráče
PORTSMOUTH (6): K. P. Boateng (Ghana), Belhadj, Yebda (oba Alžírsko), Utaka, Kanu (oba Nigérie), Dindane (Pobřeží slonoviny). CHELSEA (4): Essien (Ghana), Drogba, Kalou (oba Pobřeží slonoviny), Mikel (Nigérie). MANCHESTER CITY (3): Toure (Pobřeží slonoviny), Adebayor (Togo), K. Etuhu (Nigérie). HULL (3): Ghilas (Alžírsko), Cousin (Gabon), Olofinjana (Nigérie). ARSENAL (2): Song (Kamerun), Eboue (Pobřeží slonoviny). TOTTENHAM (2): Bassong, Assou-Ekotto (oba Kamerun). EVERTON (2): Yobo, Yakubu (oba Nigérie). FULHAM (2): Pantsil (Ghana), D. Etuhu (Nigérie). ASTON VILLA (1): Salifou (Togo). SUNDERLAND (1): Mensah (Ghana). STOKE (1): Sidibe (Mali). BOLTON (1): Shittu (Nigérie). BURNLEY (1): Bikey (Kamerun). WIGAN (1): Kingson (Ghana). WOLVES (1): Elokobi (Kamerun).

Reklama

Související témata: