Hlavní obsah

Kalas po přesunu do Chelsea funguje ve volnu i jako au-pair

LONDÝN

Podepsal kontrakt s Chelsea, jedním z nejslavnějších klubů světa. Život českého fotbalového obránce Tomáše Kalase přesto nenabral žádné překotné obrátky. Když zrovna sedmnáctiletý rodák z Olomouce netrénuje po boku největších hvězd současné vrcholové scény, hraje si s malou holčičkou v jedné z londýnských rodin, kde našel nový domov.

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Tomáš Kalas (vlevo) s dresem Chelsea

Článek

„Šlo o rozhodnutí klubu, který mě vlastně do té rodiny přidělil, když jsem byl v prosinci v Chelsea, tehdy ještě jen na dvoutýdenní stáži. Neměl jsem důvod si na cokoliv stěžovat, tudíž při lednovém návratu jsem nic neměnil,“ vypráví borec, který má v české nejvyšší soutěži odehraných 270 minut v pěti zápasech.

Už v létě minulého roku si urostlého a mimořádně rychlého stopera vyhlédl slavný londýnský klub. Nicméně nechal blonďatého mladíka ještě v Olomouci hostovat. V prosinci už však zavelelo anglické vedení k definitivnímu přesunu na Stamford Bridge.

Hostitelé českého zadáka neberou přítomnost vycházející hvězdy za mimořádnou událost. „Už měli v minulosti ubytované kluky, kteří do klubu přišli stejně jako já,“ vypráví Kalas. V novém domově se rychle zabydlel. „Do tréninkového centra v Cobhamu trvá cesta pěšky v poklidném tempu deset minut, autem asi tři. Občas mě vyzvedává Honza Šebek, který hraje také za Chelsea,“ líčí Kalas, že se mu o dva roky starší krajan stal patronem.

Kalasův denní program je prostý. „Od jedenácti hodin je trénink, sraz je o půl hodiny dříve a trenér rezervního celku oznámí, kdo půjde trénovat s áčkem. Jen ve středu a ve čtvrtek mám ještě před tréninkem hodinu angličtiny,“ přibližuje Kalas.

Se školou se angličtinu brzy naučím, věří Kalas

Ačkoliv se jazyk učil od třetí třídy, necítí se při komunikaci s okolím úplně nejjistější. „Domluvím se a rozumím, jenže když na mě spustí rodilý Angličan, nestíhám si překládat a pak komunikace trošku vázne. Ale se školou půjde všechno rychle k lepšímu,“ je si jistý Kalas.

Komunikaci piluje i ve chvílích volna, když je doma u „náhradních rodičů“. „Dopřávají mi klid. Zatím ani nechtěli s ničím pomáhat. Samozřejmě jsem třeba donesl nákup nebo vynesl odpadky. A také jsem hlídal jejich malou holčičku, které jsou tři a půl roku. A musím říct, že jí porozumět je pořádná fuška,“ směje se Kalas, který i v roli „au-pair“ volí pro způsob zabavení věc sobě nejbližší. „Často si hrajeme s míčem. Učím ji i kopat.“

Stejně tak se novým fotbalovým dovednostem učí i Kalas. „Terryho, Lamparda ani Drogbu už neberu jako celebrity z televize. Ale v jednoduchosti řešení každé situace, v rychlosti či v jejich síle je obrovský rozdíl proti české lize. Takže i když budu zatím hrát třeba jen za rezervu, rozhodně půjde o posun vpřed. A tím nijak neopovrhuju českou ligou,“ přemítá Kalas, jenž většinu tréninků dosud absolvoval s prvním týmem. „Třeba Bosingwa je samá legrácka. Naopak Ferreira je obrovský profesionál. A pravidelně chodí za námi mladými, pokaždé prohodí pár slov,“ líčí čerstvé zážitky Kalas s přáním brzkého přechodu mezi elitní borce Chelsea.

Reklama

Související témata: