Hlavní obsah

Trest pro Suáreze? Ostuda! Evropa si řeší své problémy, hřímá vláda Uruguaye

Za fotbalistu Liverpoolu Luise Suáreze, který dostal za údajnou rasistickou urážku protihráče osmizápasový zákaz startu, se postavila uruguayská vláda. Čtyřiadvacetiletého útočníka se zastávají i spoluhráči a trenéři z národního týmu.

Foto: Phil Noble, Reuters

Luise Suáreze z Liverpoolu se zastala i uruguayská vláda.

Článek

"Zanechává to v nás nepříjemné pocity. Takový trest je úplně mimo, je absurdní a přehnaný," řekl ministerský náměstek pro sport Ernesto Irureta deníku Últimas Noticias. "Co se děje v Evropě, vyplývá z jejích vlastních problémů a ne z toho, co se stane mezi hráči na trávníku," dodal.

"Je to ostuda být takhle potrestaný za něco, co mělo zůstat na hřišti. Suárez by si po takové zkušenosti měl dávat pozor na to, co říká. O jeho lidských kvalitách nepochybuji, někdy se spravedlnost zajišťuje udělováním exemplárních trestů," řekl asistent trenéra národního týmu Celso Otero.

"Nemůžu tomu uvěřit"

Souhlasí i kapitán reprezentace Diego Lugano, který má sám snědší pleť. "Nemůžu tomu uvěřit, dělají velkou chybu. Je očividné, že v Anglii mají potíže s rasismem, které se snaží vymýtit, což je dobrá věc. Jenže tento verdikt není postavený na žádných opravdových argumentech," myslí si.

Suárez dostal od vedení anglické ligy zákaz startu v osmi zápasech za rasistickou urážku vůči obránci Manchesteru United Patrici Evrovi při vzájemném utkání 15. října. Zároveň musí zaplatit pokutu 40 tisíc liber (asi 1,2 milionu korun).

"Luis je v této věci oběť, nechápu, jak může hráč formátu Evry něco takového dělat. Prolamuje všechny fotbalové zvyklosti. Všichni víme, jaký Luis je a jaké jsou jeho hodnoty," píše obránce Paris St. Germain Lugano na svých internetových stránkách.

Suárez se cítí nevinen a už se odvolal. V tom ho chce podpořit i prezident národní fotbalové asociace Sebastian Bauza, který se chystá prostřednictvím uruguayského velvyslanectví kontaktovat vedení anglického svazu i liverpoolský tým.

Reklama

Související témata: