Hlavní obsah

Lampard skončil v Chelsea! Blues už mají náhradu

Aktualizováno

Pohár trpělivosti přetekl. Fotbalová Chelsea, v jejímž vedení působí i její bývalý český gólman Petr Čech, na svých oficiálních stránkách potvrdila, že odvolala trenéra Franka Lamparda. Majitel klubu Roman Abramovič přiznal, že šlo o velmi obtížné rozhodnutí už proto, že má s Lampardem vynikající osobní vztah a chová k němu maximální úctu. Podle britských médií by se měl novým koučem Blues stát Němec Thomas Tuchel, který v prosinci skončil v Paris St. Germain.

Foto: John Sibley, Reuters

Frank Lampard už není trenérem Chelsea.

Článek

Ještě uprostřed minulého týdne správní rada londýnského klubu usoudila, že ke změně na trenérské lavičce nenastal pravý čas, ruský finanční oligarcha Abramovič, jemuž Chelsea patří, rovněž odmítl instalování kouče na přechodné období.

Přitom v minulosti k podobným řešením opakovaně sáhl, když výsledky a postavení mužstva neodpovídalo jeho představám.

Na výpomoc tehdy povolal kupříkladu Guuse Hiddinka, který zaskakoval na Stamford Bridge dokonce dvakrát, ale třeba i Rafaela Beníteze nebo Roberta di Mattea.

Po víkendovém duelu FA Cupu se však situace změnila, i když Chelsea nad druholigovým Lutonem vyhrála 3:1 a postoupila.

„Po dlouhém zvažování bylo rozhodnuto, že změna je zapotřebí už nyní, aby byl ještě v této sezoně čas na zlepšení výkonů a výsledků," zdůvodnilo vedení Chelsea změnu, k níž se odhodlalo. Lampard je už desátým koučem, který za  vlády Abramoviče skončil na Stamford Bridge předčasně.

„Za současných okolností věříme, že k výměně manažerů nastal ten nejlepší čas. Frankovi za práci děkuji, je to zásadový člověk s nejvyšší pracovní morálkou. Zůstává ikonou klubu a na Stamford Bridge bude vždy vřele vítán," přidal Abramovič.

Události nabraly rychlý spád po dohodě s německým koučem Thomasem Tuchelem, který v prosinci předčasně skončil v Paris St. Germain. Správní rada Chelsea ostatně netajila, že by nejraději přivedla na Stamford Bridge německého nebo německy mluvícího kouče.

Nejčastěji byl zmiňován právě Thomas Tuchel, padla ovšem i jména trenéra RB Lipsko Juliana Nagelsmanna či rakouského kouče ve službách Southamptonu Ralpha Hasenhüttla.

Foto: Andy Rain, Reuters

Kanonýr Timo Werner se v dresu Chelsea střelecky trápí.

To proto, že právě oni by mohli probudit a na očekávanou výkonnostní úroveň dostat letní posily Chelsea z bundesligy, Tima Wernera z Lipska a Kaie Havertze z Leverkusenu, což ovšem platí i pro Hakima Ziyecha z Ajaxu a Bena Chilwella z Leicesteru.

Dvaačtyřicetiletý Lampard se ujal Chelsea v létě 2019 po jediné sezoně v roli hlavního kouče, kterou strávil v druholigovém Derby County. Londýnský celek skončil v premiérovém ročníku pod vedením nejlepšího střelce v klubové historii v anglické lize čtvrtý.

V létě minulého roku Chelsea výrazně posílila a za nové hráče zaplatila přes 220 milionů eur (více než 5,7 miliardy korun). Po rozpačitém vstupu do sezony se Lampardův tým rozjel. V Premier League neprohrál devět zápasů po sobě a dočasně se vyhoupl na první místo. Navíc ovládl základní skupinu Ligy mistrů a postoupil do osmifinále, kde ho čeká Atlético Madrid.

Z posledních osmi ligových duelů ale "Blues" zvítězili pouze ve dvou a propadli se až na devátou pozici. Lampard naposledy vedl Chelsea v neděli, kdy jeho svěřenci ve 4. kole Anglického poháru vyřadili druholigový Luton po výhře 3:1.

Sedmačtyřicetiletý Němec Tuchel v minulosti koučoval Mohuč a Dortmund. Do PSG přišel v květnu 2018. S týmem vyhrál v obou sezonách mimo jiné francouzskou ligu a v uplynulém ročníku s ním došel do finále Ligy mistrů, kde nestačil na Bayern Mnichov.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama

Související témata: