Hlavní obsah

Vyloučeného Součka hájí i legendární Lineker. West Ham se odvolal

Praha

První červenou kartu v kariéře viděl Tomáš Souček, záložník West Hamu United, při sobotním utkání Premier League proti Fulhamu (0:0). Jeho zákrok vyvolal nebývalou polemiku. A pětadvacetiletý rodák z Havlíčkova Brodu nyní s napětím čeká, zda jeho zaměstnavatel uspěje s odvoláním proti vyloučení, které většina expertů označila jako naprosto nesmyslné.

Foto: Clive Rose, Reuters

Český fotbalista ve službách West Hamu Tomáš Souček (vpravo) diskutuje s rozhodčím po vyloučení v zápase s Fulhamem.

Článek

„Vyloučení bylo trapné. Normální svinstvo. Rozhodnutí sudího i videorozhodčího bylo špatné a vůči Tomášovi nefér. Jsem vážně v rozpacích," zlobil se David Moyes, trenér West Hamu.

Co se při utkání 23. kola Premier League stalo? West Ham v nastavení zahrával z pravé strany přímý kop, Souček se za hranicí velkého vápna chystal naběhnout do pokutového území a snažil se vymanit ze sevření bránícího Mitroviče, který českého záložníka držel. Souček při „šermování" rukama zasáhl soupeře loktem.

Rozhodčí Mike Dean měl celou situaci před očima, ale reagoval až na pokyn videorozhodčích a po velice dlouhém zkoumání Součka vyloučil.

„Mluvil jsem s Mitrovičem ještě na hrací ploše a následně po zápase. Řekl mi, že náš souboj byl v pořádku a já mu za to děkuji. Bohužel, rozhodčí měl jiný názor," komentoval incident Souček, který prožívá báječnou sezonu a je s osmi góly nejlepším střelcem Kladivářů.

„Každý, kdo mě zná, ví, že bych nikdy nechtěl ublížit jinému hráči. Je mi líto tohoto okamžiku v jinak skvělé sezoně," doplnil Souček, pro něhož šlo o první vyloučení v kariéře.

„Je to naprosto frustrující. Nerozumím, co rozhodčí na záznamu viděl. Vždyť se Tomáš Mitroviče téměř nedotkl," posteskl si Součkův spoluhráč Aaron Cresswell. „Myslím, že velká odpovědnost leží i na hráčích, neboť často vidíme, že se skácí k zemi po minimálním kontaktu se soupeřem a sudím vše komplikují. Jsou to právě rozhodčí, kteří nesmí takové věci akceptovat. Ale proboha, pokud souboj Součka s Mitrovičem představoval měřítko, za které se bude vylučovat, uvidíme úžasné množství červených karet," ušklíbl se nakvašeně Moyes.

Součkovo vyloučení vyvolalo v Anglii ve fotbalovém prostředí obrovský poprask. A český borec se dočkal velké podpory. „Je to legrace? Tohle přece není červená karta ani za milion let. Vyloučení je nesmysl," zastal se Součka fotbalový komentátor a bývalý útočník Gary Lineker.

„Jde o šokující rozhodnutí. Souček se snažil vymanit ze sevření Mitroviče. Myslím, že rozhodčí musí být ze svého verdiktu v rozpacích," citovala BBC Diona Dublina, bývalého útočníka Aston Villy. „Vedeme debaty o nejlepších gólech, ale tohle je nejhorší rozhodnutí, jaké jsem kdy viděl," přisadil si i Ian Wright, bývalý fenomenální útočník.

„Určitě to bylo náhodné. Ale každopádně šlo o nebezpečný zákrok. Můžeme spekulovat, zda musel Mitrovič padnout k zemi, ale podle mého zůstane červená karta v platnosti," přidal pro BBC názor další bývalý anglický reprezentant Chris Sutton.

Foto: Clive Rose, Reuters

Tomáš Souček diskutuje s rozhodčím Mikem Deanem poté, co byl vyloučen za faul loktem.

Trenér West Hamu David Moyes se pozastavil nad fungováním a spoluprací sudích na ploše s videorozhodčími. "Zdá se mi, jako když se rozhodčí bojí dělat svá vlastní rozhodnutí," pokrčil rameny Moyes. „Je to tak. Jako kdyby monitory byly pro sudí přítěží," přitakal Michael Owen, bývalý vynikající útočník.

„Nechápu, co se děje s naší hrou? Všichni milujeme fotbal, a tak mě zajímá, co rozhodčí Mike Dean na obrazovce viděl? Souček se snažil dostat z cesty ruku bránícího Mitroviče a zasáhl jej do tváře loktem. Zcela náhodně. Bez zjevného úmyslu ublížit soupeři. Skutečnost, že rozhodčí tento souboj vyhodnotí na červenou kartu mi dělá starosti. Videorozhodčí musí najít způsob, jak přestat zasahovat do hry. Dělají až příliš mnoho špatných úsudků. Tohle zabíjí fotbal," rozohnil se bývalý anglický záložník Jamie Redknapp, nyní expert Sky Sports.

„Vyloučení bylo skutečně poněkud drsné a je jasné, že se hra podobnými verdikty stává sterilní. Nemyslím, že se jednalo o zákrok na vyloučení," připustil Scott Parker, trenér Fulhamu.

West Ham se proti Součkovu vyloučení odvolal a doufá, že uspěje stejně jako Southampton, jemuž při úterní prohře na půdě Manchesteru United shodou okolností rovněž Dean vyloučil Jana Bednareka.

Pokud však zůstane červená karta v platnosti, Souček vynechá zápas FA Cupu proti Manchesteru United a následně dva ligové zápasy se Sheffieldem a Tottenhamem. „Jsem si jistý, že úředníci vymyslí dostatek výmluv, aby Součkovo vyloučení zdůvodnili," nedělal si však Moyes velké naděje.

Souček se stal po Tomáši Řepkovi, Radoslavu Kováčovi a Luďku Mikloškovi už čtvrtým českým hráčem West Hamu, který byl v Premier League vyloučen.

Reklama

Související témata: