Hlavní obsah

Střídal bych, i kdybychom hráli jen v sedmi. Život máme jeden, bránil se kouč Arsenalu kritice

Neměl to jednoduché. Arsenal v nedělním šlágru Premier League na Old Trafford s domácím Manchesterem United prohrál, takže jeho náskok na druhý Liverpool se ztenčil na pouhé dva body, navíc fotbalový kouč Arséne Wenger musel čelit hned několika svízelným situacím. Nejprve když musel vysvětlovat, proč ponechal mezi tyčemi brankáře Szczesného, i když byl po srážce s domácím Jonesem evidentně otřesen. Poté když se pustil do kritiky rozhodčího a uvědomil si, jaké sankce by ho mohly postihnout.

Foto: Phil Noble, Reuters

Brankář Arsenalu Wojciech Szczesny (uprostřed) je po srážce s obráncem Manchesteru United Philem Jonesem v péči lékařů.

Článek

Byla to situace v mnohém podobná té, která se odehrála v minulém kole Premier League v duelu Evertonu s Tottenhamem. Gólman Spurs Hugo Lloris byl po hrozivě vyhlížející srážce s Romelem Lukakuem rovněž otřesen, ale trenér Villas Boas ho přesto mezi tyčemi ponechal. Vysloužil si za to vlnu kritiky, že hazardoval s jeho zdravím, ba možná i životem, neboť Lloris mohl utrpět poranění mozku.

Poslouchám lékaře, bránil se trenér

V neděli na Old Trafford se třiadvacetiletý polský gólman ve službách Arsenalu Wojciech Szczesny srazil ve vzdušném souboji pro změnu s Philem Jonesem. Po nárazu do hlavy se skácel na trávník a chvíli byl evidentně mimo. Přesto i on mezi tyčemi zůstal a zápas dochytal.

„Poslouchám lékaře. Kdyby mi řekl, že mám Szczesného vystřídat, v bráně by nezůstal. A nezáleželo by na tom, kolik hráčů bychom v tu chvíli na trávníku měli. Mohlo by jich tam být třeba jen sedm a já bych to stejně udělal. Život máme jen jeden, zatímco zápasů hrajeme do roka šedesát," bránil se Wenger kritickým připomínkám, že riskoval zdraví svého hráče stejně jako trenér Tottenhamu Villas Boas.

Musím nakoupit dárky, brzdil Wenger

Sám se naopak neubránil kritickým invektivám, když přišla po zápase na Old Trafford řeč na sudího Michaela Olivera a některé jeho diskutabilní verdikty.

„Co diskutabilní, vyloženě špatné. A šlo o zásadní rozhodnutí," rozpálil se Wenger, ale pak se zarazil a své výhrady dál konkretizovat nechtěl.

„Musím nakoupit ještě nějaké vánoční dárky a pokuty mě stály už hodně peněz," vysvětloval svou zdrženlivost.

Reklama