Hlavní obsah

Koupili za 400 tisíc, teď by Leicester prodal Alžířana Mahríze za 22 miliónů

Londýn/Praha

Neměli tušení, jaké terno s ním udělají. Vždyť za něj poslali do Francie 400 tisíc eur, když před dvěma lety Mahríze kupovali v druholigovém Le Havru. Teď mladý Alžířan s francouzským pasem září na scéně Premier League a Leicesteru se jen hrnou nabídky, aby ho prodal dál. Do Arsenalu, Chelsea, Manchesteru United, Liverpoolu. Zvláště poté, co v sobotu nastřílel hattrick Swansea a stal se pochopitelně hvězdou 15. ligového kola. Během dvou let mezi Liškami narostla cena čtyřiadvacetiletého záložníka na 11 miliónů eur, ovšem Leicester by za něho požadoval dvojnásobek.

Foto: Sport.cz s použitím ČTK/AP

Video již není dostupné

Článek

Na scéně Premier League působí jako zjevení. Jamie Vardy a on také. Vždyť především díky této dvojici vede Leaicester i po patnácti odehraných kolech anglickou ligu. Vardy zatím nastřílel čtrnáct gólů, Rijád Mahríz o čtyři méně .

Ranieri si přičítá zásluhy právem

„Našel jsem mu v sestavě místo, které mu dokonale vyhovuje. Může hrát na pravém i levém, křídle, může operovat jako podhrotový útočník, ale pro obrany soupeřů je nejnebezpečnější na pravé straně naší středové řady," přičítá si italský kouč ve službách Leicesteru Claudio Ranieri zásluhu na raketovém vzestupu Mahríze.

VIDEA ze zápasů 15. kola Premier League
Everton - Crystal Palace 1:1
Domácí bodovali v Premier League popáté v řadě - Orli prohráli jediné z posledních pěti utkání
Newcastle - Liverpool 2:0
Na obou gólech se podílel Wijnaldum - Straky podruhé v sezóně udržely doma čisté konto - Reds poprvé pod trenérem Kloppem prohráli v anglické lize na hřišti soupeře
Chelsea - Bournemouth 0:1
Courtois po třech měsících znovu chytal za Blues - Obhájce titulu prohrál doma čtvrtý z osmi duelů - Bournemouth se vymanil ze sestupových pozic
West Bromwich - Tottenham 1:1
Kohouti už ve 14. zápase za sebou v lize neprohráli a vyrovnali svou sérii z roku 1985
Watford - Norwich 2:0
Watford vyhrál podruhé v řadě a posunul se do první desítky - Norwich čeká na vítězství už tři zápasy
Swansea - Leicester 0:3
Leicester se posunul do čela tabulky - Ve Swansea skončila střelecká série Vardyho, který se prosadil v předchozích jedenácti utkáních a stanovil rekord od založení Premier League - Mahríz se blýskl hattrickem
Southampton - Aston Villla 1:1
Svatí remizovali po předchozích dvou porážkách
Manchester United - West Ham 0:0
Rudí ďáblové drží na Old Trafford ligovou neporazitelnost - V sestavě United chyběl kanonýr Rooney
Arsenal - Sunderland 3:1
Brankáře Čecha už potřetí v této sezóně překonal vlastní spoluhráč - Gunners se radovali z výhry po třech bodových ztrátách
Stoke - Manchester City 2:0
Oba góly zařídil Arnautovic - Manchesterský tým prohrál se Stoke teprve podruhé ze třinácti vzájemných zápasů v PL - City čekají v lize na výhru na venkovním hřišti už čtyři utkání

Nemá až tak docela pravdu, neboť pravé místo v sestavě mu našel už trenér Erick Mombaerts ve francouzském Le Havru. Syn alžírského otce a marocké matky se totiž nemohl na francouzského druholigové scéně prosadit.

„Byl příliš slabý a svými fyzickými dispozicemi limitovaný. Tyto nedostatky však kompenzoval míčovou technikou, a proto jsem z něho udělal ofenzivně laděného záložníka," nechal se slyšet kouč Le Havru, když v lednu roku 2014 odcházel Rijád Mahríz do druholigového Leicesteru, kde podepsal smlouvu do roku 2017.

Hned na jaře slavil s Liškami postup do Premier League, kde se první sezónu rozkoukával a ve druhé už na její scéně září. Však se o něho okamžitě začala ucházet spousta elitních klubů - Arsenalem a Manchesterem United počínaje a Liverpoolem či Tottenhamem konče.

Vzhůru postupnými kroky

„Udělá nejlépe, když ještě nějaký čas zůstane s námi. Jedna věc je hrát za Leicester, druhá pak za klub nejvyšší úrovně," nabádá trenér Rainieri jak svého svěřence, tak i jeho manažera.

Sám Mahríz je však natolik rozumný, že se míní vydat vzhůru postupnými kroky a na odchod z Leicesteru zatím nepomýšlí. Ostatně, když mu bylo devatenáct, nabízely mu angažmá jak Marseille, tak i Paris Saint-Germain. Oba kluby však odmítl a zvolil raději druholigový Le Havre, kde v červenci roku 2011 vstoupil v zápase proti Angers na scénu profesionálního fotbalu.

„Lepší stoupat vzhůru postupně, ale soustavně, než na pár měsíců zazářit a pak zmizet v zapomnění," připomíná své fotbalové krédo Rijád Mahríz, nový objev Premier League a pochopitelně i alžírské reprezentace.

V jejím kádru se objevil už před mistrovstvím světa 2014 v Brazílii, neboť trenérského světoběžníka Vahida Halihodžiče zaujal skvostnou technikou. O stálé místo v sestavě národního týmu Alžírska si však řekl až letos na jaře v kvalifikačních zápasech afrického šampionátu.

Reklama

Související témata: