Hlavní obsah

Sami hráči rozhodli - Alžířana ve službách Lišek Mahríze zvolili nejlepším playerem Premier League

Londýn/Praha

Prožil si svůj velký den. V odpoledním duelu 35. kola Premier League načal zkázu Swansea, díky níž už má jeho Leicester mistrovský titul skutečně na dosah, večer ho pasovali na nejlepšího hráče Premier League. Pro Rijáda Mahríze uznání o to větší, že o udělení prestižní ceny PFA Player of the Year rozhodují samotní hráči. „Jestliže pro mě hlasovali, je vidět, že jsem byl v této sezóně skvělý,“ rozplýval se při přebírání trofeje pětadvacetiletý alžírský záložník ve službách Lišek.

Foto: Darren Staples, Reuters

Nejlepší fotbalista Premier League podle samotných hráčů Rijád Mahríz z Leicesteru.

Článek
Fotogalerie

Sestřih z utkání Leicester - Swansea

Už v loňské sezóně o sobě dával v Leicesteru vědět, takže si ho povšiml i kouč alžírské fotbalové reprezentace. Trenérského světoběžníka Vahida Halihodžiče zaujal Rijád Mahríz skvostnou technikou, takže ho pozval na soustředění před cestou na světový šampionát. Do Brazílie ho nakonec nevzal, ale pro Alžířana s francouzským pasem to byl impuls, že se vydal správnou cestou.

I tím, že si po odchodu z druholigového francouzského Le Havru vybral za nové angažmá právě Leicester, i když se o něho už v devatenácti zajímalo Marseille i třeba Paris Saint-Germain.

„Lepší stoupat vzhůru postupně, ale soustavně, než na pár měsíců zazářit a pak zmizet v zapomnění," netajil svým postojem Rijád Mahriz, nový objev Premier League a pochopitelně i alžírské reprezentace, za něhož Leicester zaplatil Le Havru něco málo přes 400 tisíc liber.

Šlo o nejlepší kauf posledních let, protože během dvou sezón vyletěla Mahrízova cena na 11 miliónů liber, přičemž Leicester si ho cení na dvojnásobek.

A teď, když se stal Mahríz nejlepším hráčem, určitě ještě na víc. Logicky, když v letošní sezóně má na kontě 17 gólů a 11 asistencí a táhne Lišky za historickým titulem, k němuž jeho mužstvu chybí už tak málo.

V Leicesteru jako bratři

„Bez spoluhráčů bych toto ocenění nedostal, takže patří i jim. Naše síla je v týmovém duchu, protože jsme v Leicesteru jako bratři," svěřoval se Mahríz při vyhlašování 43. ročníku ankety, kterou vyhrál jako vůbec první fotbalista z Afriky a pochopitelně jako první hráč z Leicesteru. I proto děkoval trenérovi Ranierimu a celému vedení klubu.

V hlasování hráčů Premier League si druhou příčku vysloužil Mahrízův týmový spoluhráč Jamie Vardy, třetí skončil Harry Kane.

Cenu pro nejlepšího mladého hráče získal dvacetiletý záložník Dele Alli z Tottenhamu, ocenění PFA Merit Award převzal Ryan Giggs, jenž za Manchester United sehrál 963 zápasů, získal s ním 13 titulů a nyní dělá na Old Trafford asistenta.

Reklama

Související témata: