Hlavní obsah

Mourinho ho poslal z nebe rovnou do pekla. Teď už je Hazard zpátky

Londýn/Praha

Chelsea si libuje. Fotbalová Belgie ještě víc. Hazard je zpátky. Už je zase ve formě, rozhoduje zápasy, podává brilantní výkony, dal první dva góly v sezóně. Duel 35. kola anglické Premier League mezi Bournemouthem a Blues o tom podal důkaz. Eden Hazard se zaskvěl parádním vystoupením, blýskl se dvěma trefami a po právu tak byl vyhlášen nejlepším hráčem kola.

Foto: Sport.cz s použitím Profimedia.cz

Video již není dostupné

Článek
Fotogalerie

Trápil se neskonale. Byl jen stínem hráče, na něhož se ještě před nedávnem snášely ódy a kterého kdekdo velebil. Pětadvacetiletý belgický legionář ve službách Chelsea Eden Hazard prožíval hluboký útlum, z něhož se nemohl celé dlouhé týdny a měsíce dostat.

„To pod Mourinhem šel Hazard z nebe do pekla," nabízí své vysvětlení někdejší nizozemský trenér Tillburgu, Haagu či třeba Kerkrade a teď už jedenáctým rokem skaut Chelsea Piet de Visser.

„Mourinho je rozený trenérský vítěz a usmyslel si, že z Edena dostane ještě víc. Že z něho udělá vylepšenou verzi Messiho a Ronalda. Nechtěl přiznat a připustit, že Hazard je úplně jiný a nikdy se nestane takovým playerem, jako ti dva," má jasno Piet de Visser, podle něhož Hazardovi nejvíc ublížilo, že z něho Mourinho udělal kapitána.

„Chtěl na něm, aby nesl odpovědnost a vedl tým k výhrám v každém zápase, aby v každém utkání dával góly a rozhodoval je. Eden tlak neunesl, což se na jeho hře a výkonech promítalo. To pod Mourinhem šel z nebe rovnou do pekla," ví své nizozemský skaut.

Hazard potřebuje volnost

„Eden je hráčem schopným předvádět brilantní akce, ale nikdy se nestane strojem. Potřebuje na hřišti i volnost a prostor pro relaxaci. Proto bylo další velkou chybou z něho dělat kapitána."

Po vyhazovu Mourinha a příchodu De Visserova krajana Hiddinka se tato slova potvrzují. Nový kouč pochopil, jakjou roli v týmu Blues má belgický reprezentant mít, takže Hazard se probral a jeho výkony jdou rapidně nahoru.

I první dva góly teď nováčkovi Bournemouthu vstřelil.

Ku prospěchu Chelsea, a jak je fotbalová Belgie přesvědčena, i její reprezentace. Vždyť Rudí ďáblové jsou pasováni na rychle se blížícím evropském šampionátu za černého koně a Hazard by měl být jejich hlavním tahounem.

Ve víkendovém kole Premier League dokázal, že bude na tuto roli připraven.

Reklama

Související témata: