Hlavní obsah

Fotbalisté dostávají přemrštěné výplaty, střílí do vlastních řad hvězda Manchesteru

Madrid/Manchester

Jejich kariéra trvá sice jen zhruba dvacet let, přesto jsou prý fotbalisté pořádně přepláceni. Ožehavé téma stále se zvyšujících výplat hráčů v nejlepších ligách otevřel španělský záložník Manchesteru United Juan Mata, který se domnívá, že je to způsobeno příliš velkým vlivem obchodních zájmů.

Foto: Phil Noble, Reuters

Juan Mata (vlevo) si myslí, že fotbalisté pobírají přemrštěné platy.

Článek

„Na této nejvyšší úrovni jsme velmi dobře odměňováni," řekl v rozhovoru pro španělskou televizi Salvados. „Žijeme v bublině. V porovnání se zbytkem společnosti vyděláváme komicky přemrštěné částky. Je to až nepochopitelné," pokračoval sedmadvacetiletý španělský reprezentant.

Bývalý hráč Valencie, který před dvěma lety přestoupil z Chelsea do Manchesteru United za 37 miliónů liber (1,3 miliardy korun), týdně pobírá 150 tisíc liber (5,22 miliónů korun). „A to vydělávám na fotbalistu této úrovně normální peníze. Ale v porovnání s 99,9 procenty Španělů a lidí ze zbytku světa vydělávám směšně moc," pokračoval v palbě do svých.

Hráči po podpisu lukrativní smlouvy mají podle něj potíže zůstat nohama na zemi. „Když se nějaký hráč připojí k velkoklubu, má hned pocit, že je z něj Diego Maradona. To se týká nás všech, ale hlavně mladých hráčů," pokračoval v kritice poměrů Mata. „Vidíte ty děti, jak si o sobě myslí, že jsou rockové hvězdy, nosí extravagantní oblečení a řídí pořádná žihadla. Občas je potřeba vzít si je stranou a promluvit si s nimi," myslí mistr světa z roku 2010.

Mata se zamyslel i nad důvodem celé problematiky. „Obchodní stránka fotbalu a vlastníci klubů se zdají být důležitější než fanoušci. Ale mě na obchod neužije. Já miluju hru: trénování a soutěžení," pokračoval a nakonec překvapivě dodal: „Pokud by to znamenalo snížení vlivu byznysu na fotbal, snesl bych i snížení svého platu," prohlásil rodák z Burgosu.

Myslíte si, že fotbalisté pobírají přemrštěné peníze?
Ano, jejich výplaty jsou skandálně vysoké.
96,3 %
Ne, hrají jen pár let a ty peníze si zaslouží.
3,7 %
Celkem hlasovalo 6576 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články