Hlavní obsah

Rosický po deseti letech končí v Arsenalu, avizuje Wenger

Londýn
Aktualizováno

Brzy šestatřicetiletý kapitán české fotbalové reprezentace svádí souboj s časem, aby se dal zdravotně do pořádku a mohl odjet na evropský šampionát do Francie. Jednu jistotu ovšem Tomáš Rosický má. Po deseti letech končí v londýnském Arsenalu. Oznámil to Arséne Wenger, kouč Kanonýrů. Rosický má již delší dobu nabídku k návratu do pražské Sparty, uvažuje však také o angažmá v Americe nebo v Emirátech.

Foto: Sport.cz

Tomáš Rosický obléká v poslední době aspoň dres juniorky Arsenalu.

Článek

Loni se na sklonku sezóny v kvalifikačním duelu na Islandu znovu zranil a prakticky celý tento ročník promarodil. Za áčko si zahrál jen devatenáct minut, v posledních týdnech stihl návrat na hřiště aspoň v juniorce. Není tedy divu, že nastal čas, aby se Tomáš Rosický s Arsenalem po deseti letech rozloučil.

Spolu s kapitánem české reprezentace u Kanonýrů končí také Mathieu Flamini s Mikelem Artetou.

"Opustí nás tři velké osobnosti," oznámil na páteční tiskové konferenci trenér Arséne Wenger. „Museli jsme se rozhodnout, jestli skončí jako hráči, nebo budou pokračovat jako trenéři."

Rosický by se mohl s Arsenalem rozloučit v posledním ligovém kole proti Aston Ville.

„Jeden, nebo dva z nich možná v neděli nastoupí," připouští Wenger.

„Tomášovi bude šestatřicet a věděli jsme, že konec v Arsenalu jednou nastane. Je to teď. Budeme vzpomínat na nádherných deset let v jednom z nejlepších klubů světa pod jedním z nejlepších trenérů," potvrzuje zprávu z Londýna hráčův manažer Pavel Paska pro server iDnes.

Naděje na nominaci rostou

První otázkou teď je, zda se Rosický dá natolik do kupy, aby mohl odletět na své čtvrté mistrovství Evropy. Naděje na jeho nominaci rostou.

„S Tomášem jsem v Londýně osobně hovořil. Jsem s ním v kontaktu už delší dobu, avizoval mi, jaký by měl být proces uzdravování. Vše probíhá, jak má, zvládl už za juniorku celé utkání. Cítí se v pořádku, což je pro mě dobrá zpráva," oznámil trenér Pavel Vrba, když se minulý týden z inspekční cesty po Anglii vrátil do Prahy.

Nastal čas pro návrat na Letnou?

Druhou aktuální otázkou pak samozřejmě je, kam Rosický z Londýna zamíří, kde bude v klubové kariéře pokračovat.

Již delší čas ho k návratu na Letnou láká mateřská Sparta. Sám Tomáš si ovšem vždycky toužil jednou zahrát také v Americe, zájem o něj mají také arabské kluby.

Sparta se o Rosického zajímá usilovně. Majitel klubu Daniel Křetínský dokonce před touto sezónou připustil, že v případě angažmá kapitána národního týmu je klidně připravený navýšit deficit v klubovém rozpočtu.

„Hrozně bych si přál, aby Tomáš přišel brzy, ale nechci na něj vytvářet nátlak. Odcházet z Arsenalu po tolika letech není jednoduché, tomu rozumím," řekl Křetínský.

Teď má situaci jednodušší, Rosický v Arsenalu končí a bude volný. Jen aby byl ještě fit a zdravý...

„Nadále platí, co jsme v poslední době potvrdili ústy majitele klubu. O Tomášovy služby stojíme a jsme v kontaktu s jeho manažerem Pavlem Paskou," komentuje čerstvé zprávy z Londýna sparťanský ředitel komunikace Ondřej Kasík.

Reklama

Související témata: