Hlavní obsah

Crystal Palace - Manchester United 1:2 PPTak přece trofej! Oslabení Rudí ďáblové urvali FA Cup, v prodloužení rozhodl Lingard

Aktualizováno

Přece jen to nebude pro Rudé ďábly tak marná sezóna. Manchester United vyhrál podvanácté Anglický fotbalový pohár a vyrovnal rekord Arsenalu. Ve finále ve Wembley porazil Crystal Palace 2:1 po prodloužení. Ve 110. minutě rozhodl Lingard. Outsider šel do vedení, favorit ovšem vyrovnal a muselo se prodlužovat. Manchester hrál od 105. minuty o deseti bez vyloučeného Smallinga.

Foto: Toby Melville, Reuters

Pohár je náš! Manchester United získal FA Cup...

Článek
Fotogalerie

Zachránili nepovedenou sezónu. Zápas ve Wembley rozhodl ve 110. minutě Jesse Lingard, který v závěru normální hrací doby vystřídal autora prvního gólu United Juana Matu.

Manchesteru se podařilo vybojovat první trofej od odchodu legendárního kouče Alexe Fergusona, který skončil na lavičce Rudých ďáblů před třemi lety po 27 letech. Čtyřiasedmdesátiletý skotský trenér sledoval z tribuny, jak si jeho bývalý tým spravil chuť po neúspěšném ročníku v Premier League, v níž skončil pátý a nedostal se do Ligy mistrů.

Ani v pohárovém finále to se svěřenci Louise van Gaala nevypadalo dobře. Crystal Palace poslal do vedení v 78. minutě Jason Puncheon, jenž zblízka z ostrého úhlu propálil brankáře Davida de Geu. Patnáctému celku ligové tabulky však náskok dlouho nevydržel. O chvíli později vyrovnal Mata, kterému po akci Wayna Rooneyo sklepl míč před malým vápnem Marouane Fellaini.

V prodloužení sice Manchester přišel o vyloučeného Chrise Smallinga, jenž dostal druhou žlutou kartu, i tak dokázal rozhodnout zásluhou Lingarda, jenž se krásně trefil bez přípravy do levého horního rohu branky.

Van Gaalovi se povedlo vyhrát pohárovou soutěž ve čtvrté zemi. "Tím se mnoho trenérů pochlubit nemůže," řekl kouč, jenž to dokázal i s Ajaxem, Barcelonou a Bayernem Mnichov.

Ani pohárový úspěch zřejmě Van Gaala na lavičce Manchesteru neudrží. Podle BBC a dalších britských médií ho nahradí José Mourinho. Portugalský trenér skončil v prosinci v Chelsea, v minulosti vedl i Real Madrid, Inter Milán a Porto.

Finále Anglického fotbalového poháru:
Crystal Palace - Manchester United 1:2 po prodl. (78. Puncheon - 81. Mata, 110. Lingard).

Reklama