Hlavní obsah

První trofej po Fergusonovi. V Anglii už přesto místo Van Gaala uvádějí do funkce Mourinha

Londýn

Nevalnou sezónu v poslední možné chvíli zachránil, velkého vděku se ovšem nedočká. Nizozemský trenér Louis van Gaal dovedl fotbalisty Manchesteru United k vítězství v FA Cupu, což je pro Rudé ďábly první trofej od skončení éry Sira Alexe Fergusona. Přesto však britská média považují za jisté, že Van Gaala na Old Trafford nahradí volný Portugalec José Mourinho.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Kouč Louis van Gaal a kapitán Wayne Rooney s trofejí.

Článek
Fotogalerie

Nekvalifikovali se do Ligy mistrů, výhrou 2:1 v prodloužení nad Crystal Palace ovšem Rudí ďáblové dobyli prestižní FA Cup. Poprvé od roku 2004. Van Gaalovi se tak povedlo vyhrát pohárovou soutěž ve čtvrté zemi. „Tím se mnoho trenérů pochlubit nemůže," poukázal kouč, jenž to dokázal i s Ajaxem, Barcelonou a Bayernem Mnichov.

Úspěch však pro něj nejspíš přišel příliš pozdě.

„Nechci mluvit o odchodu z Manchesteru a těžko se můžu vyjádřit k tomu, jak by to vypadalo, kdybych zůstal na Old Trafford... Před sezónou jsem se vyjádřil, že chci posílit mužstvo o kreativní hráče, rychlé útočníky - a ti nepřišli. Lidé si řeknou, že v takovém klubu, jako je Manchester United, je možné všechno, ale není tomu tak," postěžoval si Van Gaal ve Wembley.

Rooney se Holanďana zastal

Nedlouho po skončení finále vydala britská BBC zprávu o tom, že novým trenérem United bude Portugalec José Mourinho. Představen by měl být začátkem příštího týdne.

„Van Gaal je stále naším trenérem a považuji za neférové spekulovat o jeho odchodu pár minut poté, co jsme získali FA Cup. Je to dobrý kouč a jsem mu vděčný za to, že nám pomohl k zisku trofeje, kterou jsme již dlouho nedrželi ve svých rukou," zastal se kritizovaného kouče kapitán mužstva Wayne Rooney.

Fanoušci dlouho trpěli, ví kapitán

Zisk poháru je na druhou stranu pro Rudé ďábly opravdu jen mírnou náplastí na velké zklamání, že budou chybět v příštím ročníku Ligy mistrů.

„Bylo pro nás velmi náročné rozdýchat nepovedený závěr Premier League, ale před finále FA Cupu jsme se dokázali zmobilizovat. Tvrdě jsme pracovali a naše odhodlání se promítlo do úspěšného výsledku, z čehož máme velkou radost. Každá cenná trofej je pro fotbalový klub obrovskou vzpruhou. Naši fanoušci během uplynulých let trpěli, nyní mají konečně důvod k radosti," oddechl si Rooney.

Reklama

Související témata: