Hlavní obsah

Van Gaal dostal výpověď. Lavička v United je volná pro Mourinha

Manchester
Aktualizováno

Konec Louise van Gaala u fotbalistů Manchesteru United už je definitivní. Sky News s odkazem na zdroje z klubu přinesl informaci, že kouč, o jehož odvolání se v posledních dnech intenzivně spekulovalo, dostal výpověď. Stalo se tak rok před vypršením tříleté smlouvy. Nahradit jej má José Mourinho. Zprávu o Van Gaalově odvolání v podvečer oficiálně potvrdil i klub.

Foto: John Sibley, Reuters

Kritizovaný kouč Louis van Gaal se o víkendu dočkal trofeje...

Článek

Van Gaal na závěr jinak nevalné sezóny s týmem získal FA Cup, pro Rudé ďábly je to první trofej od skončení éry Sira Alexe Fergusona v roce 2013. Přesto však britská média považují za jisté, že Van Gaala na Old Trafford nahradí volný Mourinho.

"Nechci mluvit o odchodu z Manchesteru a těžko se můžu vyjádřit k tomu, jak by to vypadalo, kdybych zůstal na Old Trafford... Před sezónou jsem se vyjádřil, že chci posílit mužstvo o kreativní hráče, rychlé útočníky - a ti nepřišli. Lidé si řeknou, že v takovém klubu, jako je Manchester United, je možné všechno, ale není tomu tak," postěžoval si Van Gaal ještě po finále ve Wembley.

„Van Gaal je stále naším trenérem a považuji za neférové spekulovat o jeho odchodu pár minut poté, co jsme získali FA Cup. Je to dobrý kouč a jsem mu vděčný za to, že nám pomohl k zisku trofeje, kterou jsme již dlouho nedrželi ve svých rukou," zastával se o víkendu často kritizovaného kouče kapitán mužstva Wayne Rooney.

Dnes ale události dostaly spád. Ráno Van Gaal dorazil do tréninkového centra, kolem poledne už nebyl koučem týmu.

Mourinho by měl být představen v nejbližší době. Podle informací BBC chystá vedení United uvedení nového kouče na úterý. Portugalský trenér skončil v prosinci své druhé angažmá v Chelsea.

Manchester, dvacetinásobný anglický mistr, obsadil v uplynulém ročníku ligy páté místo a nedostal se do Champions League, bude hrát pouze Evropskou ligu.

První nástupce slavného Fergusona David Moyes neuspěl a po roce místo něj přišel Van Gaal poté, co dovedl nizozemskou reprezentaci do semifinále MS v Brazílii. V první sezóně pod vedením bývalého kouče Barcelony či Bayernu skončili United na čtvrtém místě, letos si pohoršili.

Reklama

Související témata: