Hlavní obsah

Mourinho poprvé v roli kouče United. Sebechvála, rýpnutí do Wengera a vysoké ambice

Manchester

Poprvé coby kouč fotbalistů Manchesteru United promluvil na oficiální tiskové konferenci charismatický José Mourinho. A stalo se to, co se dalo očekávat. Vychvalování vlastních schopností, neskromné cíle a rýpnutí do starého rivala Arséna Wengera.

Foto: Andrew Yates, Reuters

Nový kouč Manchesteru United José Mourinho.

Článek

Mourinho naposledy koučoval konkurenční Chelsea, kde mu po zisku mistrovského titulu následující sezóna totálně nevyšla a na Stamford Bridge předčasně skončil.

„Těch posledních pět měsíců tam bylo hrozných. První z nich byl ještě fajn, druhý už tak dobrý nebyl a potom tu už byla pohroma," přiznal Portugalec.

Ale vzápětí dodal: „Jsou však manažeři, kteří vyhráli titul naposledy před deseti lety, někteří nikdy. Já přitom vyhrál titul loni. Já mám co dokazovat, ale co teprve ti ostatní?" Lze asi jen těžko věřit tomu, že první z narážek nemířila na kouče Arsenalu Wengera.

Chci všechno

Kanonýři pod vedením francouzského stratéga čekají na titul od sezóny 2003/04 a Mourinho, jenž byl v květnu jmenován nástupcem odvolaného Louise van Gaala, jen málokdy vynechá příležitost si do bolavého místa londýnského celku rýpnout.

Ani před ním ale momentálně nestojí lehký úkol. Manchester United po odchodu Alexe Fergusona uvadá, fanoušci si museli zvykat na hubená léta a navíc i na nezáživný fotbal. V příští sezóně navíc musejí oželet účast v Lize mistrů a tuhle blamáž by jen velmi neradi opakovali.

„Mohl bych být pragmatik a říct, že budeme prostě makat a snažit se vrátit do Champions League a elitní čtyřky v lize. Jenže já preferuji být agresivní, chceme jen vítězit. Hrát lépe, co to je? To znamená dávat více gólů než soupeř a méně dostat, naplnit fanoušky hrdostí, protože uděláte všechno pro vítězství," hlásil Mourinho.

„Já chci všechno. Hráči musí zapomenout na poslední tři roky. Nechci, aby si mysleli, že se musíme zlepšit a být čtvrtí. To rozhodně není cíl. Nikdy bych nemohl pracovat bez úspěchu. To je moje povaha," dodal kouč.

O prestižní trenérský post přitom stál bývalý dlouholetý hráč United Ryan Giggs, jenž byl Van Gaalovým asistentem. Když dostal přednost Mourinho, rozhodl se velšský internacionál Manchester po 29 letech opustit. "Já za to nemůžu, že už v klubu není. Ryan chtěl tuhle práci, ale vedení se rozhodlo dát ji mně. Jestli se někdy bude chtít vrátit, já mu bránit nebudu," řekl Mourinho.

Získá José Mourinho s fotbalisty Manchesteru United v příští sezóně ligový titul?
Ano
25,3 %
Ne
74,7 %
Celkem hlasovalo 13290 čtenářů.

Reklama

Související témata: