Hlavní obsah

Z Ibry se stane fenomén pro celou Anglii, je přesvědčen Mourinho hned po ligové premiéře

Manchester/Praha

Nejdřív Community Shield, na úvod nového ročníku Premier League vítězství nad Bournemouthem... Jak se zdá, po příchodu José Mourinha a Zlatana Ibrahimovice se Old Trafford opravdu může těšit na lepší časy, které ostatně charismatický portugalský kouč slíbil fanouškům Manchesteru United už před sezónou, a hned je začal naplňovat. Čtyřiatřicetiletý švédský snajpr mu v tom vydatně pomáhá, neboť se trefil nejen v duelu o Community Shield proti Leicesteru, ale v ligové premiéře také.

Foto: Tim Ireland, ČTK/AP

První trofej je naše! Zleva Zlatan Ibrahimovic a José Mourinho, nové osobnosti Manchesteru United.

Článek
Fotogalerie

V zápase s Bournemouthem Ibrahimovic jen vyšperkoval skvostnou střeleckou bilanci, kterou se může chlubit. Stejně jako v italské Serii A, španělské La Lize, francouzské Ligue 1 a Champions League se i v anglické Premier League hned v prvním utkání uvedl gólem.

Nechápe, že nikdy nevyhrál Zlatý míč

„Jsem přesvědčený, že se Zlatan stane fenoménem. V Manchesteru i vcelé Premier League," tvrdil po zápase do mikrofonů BBC trenér Mourinho, který Ibrahimovice trénoval už v milánském Interu. Právě to byl důvod, proč si Ibra jako volný hráč vybral po odchodu z Paris SG právě Old Trafford.

„Je neuvěřitelné, že hráč jako on nikdy nevyhrál Zlatý míč. Ale já vím, proč tomu tak je. Nemyslí na slávu svou, ale úspěchy a slávu kolektivu. Ani do Anglie nepřišel proto, aby sbíral individuální trofeje a ocenění, jeho motivací je vítězství v Premier League," chválil čtyřiatřicetiletou švédskou posilu Mourinho.

Fanoušci Rudých ďáblů začali Ibru okamžitě srovnávat s klubovou ikonou Ericem Cantonou, což se portugalskému kouči zrovna nezdá.

„Cantona tady byl v nejlepších letech své kariéry, navíc lze těžko srovnávat dvě různá období, kdy v Manchesteru působili," namítal, že srovnání není relevantní. A navíc - Zlatan je víc než jen střelec. Je to fenomén a myslím, že v nastávajících dvou sezónách to potvrdí."

Proměna Rudých ďáblů je evidentní

Stejně tak je přesvědčen, že ohromným přínosem pro mužstvo bude i Paul Pogba, kterého koupil z turínského Juventusu za rekordních 105 miliónů eur. Do prvního zápasu proti Bournemouthu ho ještě postavit nemohl, protože Pogba si na Ostrovy přinesl disciplinární trest z Itálie, v dalších utkáních však už Pogba hrát může.

„V srpnu to pro něho může být frustrující, protože se hraje jen jeden zápase týdně, ale od září začne skutečný maratón. Domácí soutěže, Evropská liga, k tomu mezinárodní zápasy... To je důvod, proč je tady a proč máme tak široký a dobrý kádr," rozpovídal se Mourinho a hned po první ligové výhře svůj tým chválil.

„Když jsem na Old Trafford přišel, našel jsem smutné mužstvo nespokojené se svou situací. Ale hned první den jsem také poznal, že je to tým, který chce pracovat, vyhrávat zápasy a tituly, aby na něj mohli být všichni fanoušci pyšní," připomínal proměnu, která se s Rudými ďábly udála a jež jim vynesla dvě vítězství na úvod nové sezóny.

Reklama