Hlavní obsah

Mourinho vs. Guardiola: nenávidící se dvojice jde proti sobě! Vítej, britské El Clásico

Praha

Old Trafford, sobota 10. září, 13:30 hodin. Třaskavý souboj dvou momentálně nejlepších fotbalových trenérů je tu! Na Old Trafford proti sobě stanou José Mourinho a Pep Guardiola. Muži, kteří se ze srdce nenávidí. Impulzivní Španěl povede do bitvy o Manchester hostující City, na lavičce United bude sebevědomý a prostořeký Portugalec, jenž si nechává říkat Special One (Jedinečný).

Foto: Profimedia.cz

José Mourinho (vlevo) a Pep Guardiola.

Článek

V létě dorazili na shodnou adresu. Na kafe však spolu v Manchesteru nezajdou. Nevraživost mezi nimi zažehly před lety slovním výpady Mourinha, Guardiola mu to při každé příležitosti vrací. Vzhledem k tomuto pikantnímu podtextu bude dnešní utkání Premier League zřejmě nejsledovanějším zápasem světa. Jako tomu bývalo v případě španělského El Clásika, kdy lavičce Realu vládl Mourinho a té barcelonské Guardiola.

Poprvé proti sobě stáli už před sedmi lety

Oba kohouti proti sobě premiérově stáli v rolích trenérů v roce 2009, ve skupině Ligy mistrů. Po bezbrankové remíze na San Siru doma Barcelona dominovala, vyhrála 2:0. Jenže v jarním semifinále ji Mourinho s Interem Milán senzačně vyřadil. A válka vypukla...

Po úvodním semifinále v Miláně (Inter vyhrál 3:1) popíchl Mourinho svého soka, který zazlíval rozhodčímu, že nenařídil penaltu po faulu na Alvese.

„Před rokem Chelsea plakala a Barca se smála," narážel Special One na kontroverzní semifinálovou odvetu Ligy mistrů na Stamford Bridge, ve které sudí Övrebö odpustil Kataláncům pokutový kop.

S Interem nakonec došel až na vrchol, krátce po vítězném finále s Bayernem (2:0) se upsal Realu Madrid. Nadcházející dvě sezóny, kdy s Guardiolou soupeřili o španělské a evropské trofeje, jejich vztahy zničily definitivně.

Pep vs. José

Na koni byl zprvu Guardiola, v Mourinhově premiérovém El Clásiku odjel Real z Barcelony s pětigólovým nášupem. Nevraživost eskalovala na jaře 2011, kdy se španělští giganti střetli v krátkém čase čtyřikrát (La Liga, finále Copa del Rye, semifinále Ligy mistrů).

Divoké bylo finále Španělského poháru. Guardiola rozpálil Mourinha poznámkou, že pomezní musí být bystrozraký, když postřehl ofsajd Pedra, který vstřelil gól. „Po vyjádření Pepa vznikla nová skupina trenérů. Zahrnuje jediného muže, který kritizuje sudí, jenž udělá správné rozhodnutí," pronesl ironicky Mourinho na tiskovce před následným prvním semifinále Champions League.

Guardiolova odpověď? „Když mě pan Mourinho nazval Pepem, budu mu říkat José. Zítra večer budeme soupeři na hřišti, mimo něj už ale dlouhodobě vítězí. Ví vždycky víc než ostatní," kontroval Španěl. Jeho vystoupení sledovali Messi a spol. v madridském hotelu, po návratu svému kouči zatleskali.

Mourinhův výpad na asistenta trenéra

Hustá atmosféra panovala i po odvetě na Nou Campu, v níž rozhodčí vykázal Mourinha na tribunu. Portugalci se nelíbilo vyloučení hráče Realu. „Guardiola je fantastický trenér, ale Ligu mistrů vyhrál jen jednou. Za ten triumf bych se styděl, přišel totiž po ostudě na Chelsea. Pokud vyhraje i letos, bude to po skandálu na San Bernabeu. Doufám, že aspoň jednou vyhraje soutěž spravedlivě," soptil Mourinho.

„Barcelona má fantastické mužstvo, proč má tohle zapotřebí? Asi proto, že za ní hrají hezcí kluci," dodal nakvašeně. To Guardiola si vyřazení Realu náležitě užíval. „Byla to jedna z nejkrásnějších nocí v mém životě," pronesl.

Za pár měsíců dostoupila nevraživost dalšího vrcholu. V duelech o Španělský superpohár. Po tom prvním píchl Mourinho prstem do oka Guardiolova asistenta Tita Vilanovu. Navíc na Messiho a Alvese zaútočil nepěknými gesty. „Mourinho ničí španělský fotbal, je na čase s tím něco udělat," zuřil barcelonský obránce Pique.

Ibrahimovic po boku Mourinha

Na konci ročníku byl Mourinho v sedle, Real dovedl k mistrovskému titulu. Guardiola po sezóně oznámil, že v Barceloně končí a dává si roční přestávku. „Abych si vzal volno, to je pro mě nepředstavitelné. Já nejsem unavený," píchl si do rivala Special One.

Naposledy proti sobě stanuli v srpnu 2013 v pražském Edenu v duelu evropského Superpoháru. Guardiola v bravách Bayernu Mnichov, Mourinho v "dresu"  Chelsea (Bayern vyhrál na penalty).

Teď se po 3 letech setkají znovu. Vzplanou na Old Trafford vášně? Zřejmě ano. Jejich pravděpodobnost totiž notně zvyšuje přítomnost útočníka United Zlatana Ibrahimovice. Guardiolu ve své knize nazval zbabělcem, a přidal ještě další, mnohem peprnější výrazy...

Reklama